Orban: Mađarskoj potrebni ruski gas i nafta, ne pridružujemo se sankcijama SAD

Svet 09. mar 202222:17 > 22:45 25 komentara
Yuri Kochetkov/Pool via Reuters/File Photo

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da su Mađarskoj i dalje potrebni ruski gas i nafta, zbog čega se neće pridružiti Sjedinjenim Američkim Državama, koje su uvele sankcije na uvoz tih energenata.

O tome sam obavestio Brisel i stavio sam do znanja da ne možemo da sledimo primer SAD. Oni su uveli sankcije na te proizvode, a to bi bilo breme koje premašuje snage Mađarske, zbog čega ne može biti ni govora da im se pridružimo, rekao je Orban, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, ove nedelje u čitavoj Evropi su se odvijali „ozbiljni diplomatski napori“, a uoči sutašnjeg samita EU u Versaju o tome je razgovarao sa britanskim premijerom i kolegama iz Višegradske grupe, a potom sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i liderima Slovačke, Španije i Irske.

Orban je predočio da sankcije uvedene Rusiji već stvaraju ozbiljne posledice, koje mogu postati strašne ako se prošire na uvoz ruske nafte i gasa.

Mađarska bi bila posebno pogođena, jer se 85 odsto gasa i 64 odsto nafte uvozi iz Rusije, a oko 85 odsto mađarskih domaćinstava koristi gas kao primarni izvor energije, upozorio je Orban.

Najnovije informacije pratite u BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare