Orban: Podržali smo sankcije Rusiji, ali to ima cenu koju ćemo platiti

Svet 04. mar 202209:48 3 komentara
REUTERS/Bernadett Szabo

Mađarska je podržala sankcije Evropske unije Rusiji, ali će i njena sopstvena ekonomija biti neizbežno pogođena njima, rekao je premijer Viktor Orban državnom radiju u petak, a preneo Rojters.

Sankcije imaju cenu jer je to oružje sa dve oštrice i mi ćemo tu cenu platiti u kratkom roku, rekao je Orban u intervjuu, dodajući da vlada mora da radi na ublažavanju direktne štete od mera protiv Rusije.

Ocenio je da je prvi udarac za mađarsku privredu bilo zatvaranje Sberbanke u Evropi ranije ove nedelje, gde su mnogi klijenti, uključujući kompanije, izgubili novac.

#related-news_0

Narodna banka Mađarske povukla je dozvolu za rad Sberbanke nakon što je Evropska centralna banka naredila zatvaranje njenog evropskog matičnog preduzeća.

Uloge klijenata u vrednosti do 100.000 evra refundiraće Nacionalni fond za osiguranje depozita.

Orban je, takođe, rekao da bi porast cena energije širom Evrope podstakao dodatne inflatorne pritiske koje bi centralna banka i vlada morale da podnesu.

Kada je reč o ukrajinskim izbeglicama, istakao je da bi Mađarska mogla da im ponudi smeštaj i da plati troškove za tri meseca, koliko dobijaju i nezaposleni koji traže posao u Mađarskoj.

„Onda bi morali da se zaposle i nekako se uklope u život u Mađarskoj“, zaključio je Orban.

Sve informacije o ratnim dešavanjima pratite u BLOGU UŽIVO, kao i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare