Orban: Sankcije ne deluju, pažnju usmeriti ka mirovnim pregovorima i sporazumu

Svet 23. jul 202212:37 > 18:23 77 komentara
Viktor Orban
REUTERS/Eric Vidal/File Photo

Evropskoj uniji je potrebna nova strategija o ratu u Ukrajini, koja bi se usredsredila na mirovne pregovore i dobar mirovni sporazum, umesto na pobedu u tom sukobu, jer sankcije Rusiji ne deluju, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u Bajile Tušandu u Rumuniji.

Orban, koji je u aprilu četvrti put zaredom pobedio na parlamentarnim izborima, ponovio je da će Mađarska ostati van rata u Ukrajini.

Pročitajte još

Istakao je da je zapadna strategija prema ratu u Ukrajini izgrađena na četiri stuba – uverenju da Ukrajina može pobediti Rusiju oružjem NATO, da će sankcije oslabiti Rusiju i destabilizovati njeno rukovodstvo, da će sankcije naneti više štete Rusiji nego Evropi i da će ostatak sveta podržati evropski stav, prenosi Hina.

Orban smatra da je ta strategija doživela neuspeh, jer vlade u Evropi padaju „kao domine“, dok su cene energenata drastično porasle, što su dokazi da je potrebna nova strategija.

„Sedimo u automobilu koji ima probušene sve četiri gume. Apsolutno je jasno da se rat ne može dobiti na ovaj način“, rekao je Orban, uz poruku da Ukrajina nikada neće dobiti rat, „jer jednostavno ruska vojska ima asimetrijsku dominaciju“.

Orban je ocenio i da nema šanse za mirovne pregovore Rusije i Ukrajine, zato što Moskva želi bezbednosne garancije, što znači da se rat može okončati samo mirovnim pregovorima između Rusije i Amerike.

Mađarski premijer smatra da recesija preti celoj Evropi i da je ugrožena i mađarska ekonomija, jer analitičari predviđaju usporavanje rasta mađarskog bruto domaćeg proizvoda na oko dva i po odsto iduće godine.

Sve u vezi sa Ukrajinom i Rusijom čitajte u našem BLOGU i na stranici RAT U UKRAJINI.