Orban se sastaje s Trampom

Svet 04. mar 202410:39 0 komentara
REUTERS/David W Cerny

Mađarski premijer Viktor Orban sastaće se s bivšim američkim predsednikom Donaldom Trsmpom 8. marta na Floridi, rekao je Orbanov predstavnik za medije za mađarsku državnu novinsku agenciju MTI kasno u nedelju.

Prošlog meseca Orban je podržao Trampovu kandidaturu na ovogodišnjim izborima za predsednika SAD-a.

“Nadamo se da će trenutni predsednik otići, a da će se predsednik Tramp vratiti i da će imati odrešene ruke za postizanje mira (u Ukrajini)”, rekao je Orban 23. februara.

Orban je odbio da pošalje oružje Ukrajini kako bi joj pomogao u borbi protiv ruske invazije i kritikovao je zapadne sankcije protiv Rusije. On je više puta pozivao na primirje u Ukrajini kako bi se okončao rat.

Mađarski premijer, na vlasti od 2010, suočio se s napetostima s administracijom predsednika Džozefa Bajdena, uglavnom zbog odugovlačenja Budimpešte u vezi s ratifikacijom članstva Švedske u NATO-u.

Nakon dugog odlaganja, mađarski parlament je prošle nedelje odobrio kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u, a sada se samo čeka da ove nedelje konačno potpiše mađarski predsednik.

Orban je rekao da će sledeći predsednički izbori u SAD ove godine i glasanje za Evropski parlament u junu biti presudni jer se konzervativci u Evropi i SAD moraju zajedno boriti za “ponovno osvajanje” institucija u Vašingtonu i Briselu od liberala koji – kako je rekao Orban – prete zapadnoj civilizaciji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!