Orban: Trudićemo se da ne budemo deo operacija NATO-a čiji je cilj podrška Ukrajini

Svet 24. maj 202417:52 22 komentara
ATTILA KISBENEDEK / AFP

Mađarska će nastojati da ne učestvuje u operacijama NATO-a koje imaju za cilj podršku Ukrajini, izjavio je danas premijer Viktor Orban, nagovestivši da se alijansa i Evropska unija kreću ka direktnijem sukobu sa Rusijom.

Orban je mađarskom državnom radiju rekao da se Budimpešta protivi planu NATO-a za pružanje predvidljivije vojne podrške Ukrajini u narednim godinama radi suprotstavljanja ruskoj invaziji, dok bolje naoružane ruske trupe uspostavljaju kontrolu na bojnom polju.

„Mi to ne odobravamo, niti želimo da učestvujemo u finansijskoj ili oružanoj podršci (Ukrajini), čak ni u okviru NATO-a. Moramo da redefinišemo našu poziciju unutar tog vojnog saveza, naši advokati i oficiri rade na tome kako Mađarska može da bude članica NATO-a, a da ne učestvuje u akcijama alijanse izvan svoje teritorije“, kazao je Orban.

Povezane vesti

Orban, koji važi za najbližeg partnera ruskog predsednika Vladimira Putina u EU, istakao je ulogu NATO-a kao odbrambenog saveza, navodeći da ne deli zabrinutost nekih drugih zemalja Centralne i Istočne Evrope da ruska vojska neće prestati sa agresijom ako pobedi u ratu protiv Ukrajine.

„Snaga NATO-a se ne može porediti sa snagom Ukrajine. Ne smatram logičnom tvrdnju da će Rusija, koja ne može da izađe na kraj ni sa Ukrajinom, doći iznenada i progutati ceo zapadni svet“, naveo je Orban.

Mađarska odbija da pruža vojnu pomoć susednoj Ukrajini, za razliku od većine članica EU, a Orban se snažno protivio sankcijama koje je Unija uvodila Rusiji, iako je na kraju uvek glasao za njih.

Za SAD i članice EU koje se zalažu za veću podršku Ukrajini Orban je rekao da su „za rat“ i da rade na pripremi za globalni sukob.

Orban, nacionalistički premijer koji je na vlasti od 2010. godine, označio je svoju stranku Fides kao garanta mira u regionu, u kampanji za izbore za Evropski parlament, koji će biti održani od 6. do 9. juna.

Povezane vesti

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare