Organizacija optužuje: Svetska banka finansirala počinioce ubistava i silovanja

Svet 28. sep 202312:57 0 komentara
Shutterstock

Svetska banka nije uspela da pozove tanzanijske vlasti na odgovornost za ozbiljna kršenja prava, uključujući vansudska ubistva i seksualne napade, u vezi sa širenjem Nacionalnog parka Ruaha na jugu zemlje, navodi se u novom izveštaju Instituta Oukland.

Izveštaj američke organizacije, koja redovno prati zloupotrebe prava domorodačkih zajednica, rezultat je višemesečne istrage koja je pronašla dokaze o prekršajima koji su počinili čuvari parkova koji su delimično finansirani kroz projekat Svetske banke vredan 150 miliona dolara.

U oktobru 2022. godine, ministar tanzanijske vlade zadužen za zemljište i ljudska naselja najavio je plan za iseljenje ljudi iz pet sela ukupne populacije od više od 21.000.

Pogođene zajednice će uključivati pripadnike stočarskih naroda Masai, Datoga i Sangu.

Brutalna taktika tanzanijske vlade da raseljava lokne zajednice i razvija turizam u Nacionalnom parku Ruaha, što je cilj projekta, „neraskidivo je vezana za njegovo finansiranje od strane Svetske banke“, navodi se u izveštaju.

U prepisci sa Oukland institutom, Svetska banka je rekla da ne finansira napore tanzanijskih vlasti da regulišu granice parkova. Banka napominje da ne finansira nabavku naoružanja i tvrdi da aktivnosti na proširenju granica parka „izlaze van okvira“ projekta koji je započet 2017. godine.

Tanzanijski ministar zadužen za turizam nije odgovorio na zahtev za komentar. Ostaje nejasno kada će početi masovna iseljavanja.

Tanzanija se u velikoj meri oslanja na prihode od turizma, a zemlja već dugo pokušava da razvije svoje nacionalne parkove u pokušaju da privuče više posetilaca.