Organizacija za ljudska prava traži hapšenje bivšeg predsednika Šri Lanke

Svet 24. jul 202219:57
Gotabaja Radžapaksa, Šri Lanka
Andy Buchanan/Pool via REUTERS/File Photo

Organizacija za zaštitu ljudskih prava koja se bavi navodnim ratnim zločinima u Šri Lanki podnela je prijavu državnom tužiocu Singapura, u kojoj traži hapšenje bivšeg predsednika Gotabaje Radžapakse zbog kršenja Ženevske konvencije tokom građanskog rata u zemlji, javlja Al Džazira.

Građanski rat između snaga vlasti Šri Lanke i pobunjenika tamilske etničke manjine završili su se 2009. godine, nakon 25 godina sukoba. Organizacije za ljudska prava za zločine optužuju obe strane.

U prijavi na 63 strane, Međunarodni projekat za istinu i pravdu (ITJP) tvrdi da je Radžapaksa počinio teška kršenja Ženevske konvencije pred sam kraj rata, kada je bio na čelu ministarstva odbrane Šri Lanke.

„U prijavi navodimo da je Gotabaja Radžapaksa počinio ozbiljna kršenja Ženevske konvencije i međunarodnog humanitarnog prava tokom građanskog rata, koja uključuju ubistva, pogubljenja, mučenja i nehumano postupanje, silovanje, uskraćivanje slobode, teške telesne i mentalne povrede i izgladnjivanje“, izjavila je izvršna direktorka ITJP Jasmin Suka u telefonskom intervjuu Al Džaziri.

Ona tvrdi da je Radžapaksa u septembru 2008. naredio trenutno povlačenje organa Ujedinjenih nacija i humanitarnih organizacija iz ratne zone, kako ne bi bilo svedoka zločina koje je vojska Šri Lanke počinila nad tamilskim civilima.

„U našem podnesku od državnog tužioca (Singapura) traži se hapšenje, istraga i pokretanje procesa protiv Gotabaje Radžapakse“, rekla je Suka.

Portparol singapurskog državnog tužioca Al Džaziri nije dao komentar. Ministarstvo spoljnih poslova Singapura saopštilo je da Radžapaksa u zemlji boravi u privatnoj poseti i da nije tražio azil.

Radžapaksa je ranije u Singapur pobegao iz Šri Lanke, nakon što su izbili neredi zbog propasti ekonomije zemlje, samo nekoliko minuta pre nego što su u njegovu rezidenciju u prestonici upale hiljade demonstranata.

On je iz Singapura putem elektronske pošte poslao ostavku.

Komentari

Vaš komentar