Organizacije za ljudska prava pozvale UN da istraži eksploziju u Bejrutu

Svet 03. avg 202219:10
Izvor: LBCI/Reuters TV/via REUTERS/na slici silos u Bejrutu

Libanske i međunarodne organizacije pozvale su Savet za ljudska prava UN da pošalje komisiju kako bi istražila eksploziju u bejrutskoj luci, pošto je istraga koja je započela u Libanu već dugo u zastoju.

Na istragu su pozvale, između ostalih, organizacije Hjuman rajts voč (HRV) i Amnesti internešenel jer je libanska istraga u zastoju od decembra kada su se optuženi zvaničnici usprotivili istražnom sudiji i poveli postupak protiv njega.

Povezane vesti

U razornoj eksploziji 4. avgusta 2020. godine poginulo je gotovo 220 ljudi, više od 6.000 je ranjeno i pričinjena je velika šteta u glavnom gradu Libana, Bejrutu.

Poziv je upućen u vreme kada se strahuje da bi veliki deo gigantskog silosa za žito u luci oštećen u eksploziji mogao da se sruši. Manji deo je nedavno pao posle požara usled fermentisanja zrna podstaknutog letnjom vrućinom koji je danima tinjao.

Libanske vlasti su zatvorile glavnu ulicu kraj luke i usmeravaju saobraćaj u sporedne ulice iz predostrožnosti.

Grupa eksperata UN je takođe danas pozvala na međunarodnu istragu, ocenivši da ta tragedija predstavlja jednu od najvećih nenuklearnih eksplozija u svetu, a da nije učinjeno ništa kako bi se otkrilo zašto se to desilo.

Organizacije za ljudska prava su pozvale savet UN da na predstojećoj sednici u septembru odluči da će poslati „bez odlaganja nezavisnu i nepristrasnu“ istražnu komisiju u Liban.

Te organizacije veruju da bi se mogle utvrditi činjenice o eksploziji, uključujući osnovne uzroke, a da ne bude političke intervencije.

Time bi bila podržana kampanja porodica žrtava koje traže efikasnu istagu, kako je rečeno, a cilj je da se ustanovi odgovornost države i pojedinaca i podrži pravda za žrtve.

Mnogi krive libanske vlasti i smatraju da je tragedija posledica dugogodišnje korupcije i lošeg upravljanja.

Eksplodiralo je gotovo 3.000 tona amonijum nitrata, visoko eksplozivnog materijala koji se koristi kao đubrivo, godinama nepropisno uskladištenog u luci.

Zvanična korespodencija između političkih, bezbednosnih i sudskih zvaničnika je pokazala da su mnogi bili svesni da je opasan materijal istovaren u luci pre jedne decenije, a da nisu preduzete mere da se ukloni.

Posle eksplozije su lučki, carinski i pravni dokumenti pokazali da je amonijum nitrat dopremljen u Liban 2013. godine na ruskom brodu i od tada je stajao u skladištu.

Terek Bitar, sudija koji je vodio libansku istragu, optužio je četiri bivša zvaničnika vlade za namerno ubistvo i nemar koji je doveo do smrti desetina ljudi.

On je takođe optužio nekoliko visokih bezbednosnih zvaničnika u tom slučaju, ali niko od njih nije pritvoren i dva optužena su ponovo izabrana za poslanike u maju.

Početna istraga Hjuman rajts voča ukazuje na potencijalnu umešanost kompanija u stranom vlasništvu, te visokih političkih i bezbednosnih zvaničnika u Libanu.

Ta organizacija je rekla da je sada jasnije nego ikad da libanska istraga ne može dovesti do pravde, te da je istražna komisija koja bi imala mandat Saveta za ljudska prava UN preko potrebna.

Komentari

Vaš komentar