Osam i po godina zatvora ruskoj novinarki koja se na televiziji usprotivila napadu na Ukrajinu

Svet 04. okt 202310:07 26 komentara
STRINGER / AFP

Ruska novinarka Marina Ovsjanikova, koja se proslavila zbog javnog protivljenja ofanzivi u Ukrajini na državnoj televiziji gde je bila zaposlena, osuđena je, u odsustvu, na osam i po godina zatvora zbog kritikovanja vojske, objavio je nadležni sud.

Novinarka koja je pobegla iz Rusije pre godinu dana bila je optužena za „širenje lažnih informacija“ o ruskim oružanim snagama, i već je za slična dela bila osuđena na novčanu kaznu u avgustu 2022.

Prema ruskoj agenciji Ria Novosti, ona je ovog puta osuđena zato što je sama demonstrirala sa plakatom protiv ruske ofanzive u Ukrajini.

Ovsjanikova je postala globalno poznata kada je u martu prošle godine upala tokom direktnog prenosa informativnog programa Vremja držeći iza voditeljke poster s natpisom: „Zaustavite rat. Ne verujte propagandi. Lažu vas“ na ruskom. Takođe je uzvikivala „Stop ratu. Ne ratu.“

U vreme protesta bila je producentkinja na državnoj televiziji, na kojoj je i protestovala.

Sredinom jula prošle godine u blizini Kremlja održala je protest, na kojem je nosila transparent „Putin je ubica. Njegovi vojnici su fašisti“, nakon čega je smeštena u kućni pritvor. Ona je ubrzo pobegla iz zemlje sa ćerkom, rekao je tada njen advokat.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare