Osnivačima laboratorije BioNTek uručeno jedno od najviših nemačkih priznanja

Svet 19. mar 202117:54 2 komentara
Tanjug/Bernd von Jutrczenka/dpa AP

Osnivačima laboratorije BioNTek, koja je zajedno sa Fajzerom proizvela jednu od vakcina protiv kovida-19, Ozlemu Tureči i Uguru Sahinu, danas je u Berlinu uručen Savezni orden za zasluge, jedno od najviših nemačkih priznanja.

„Od januara (2020) vi i vaše kolege ste na tome radili danonoćno u vreme kada su se mnogi u Nemačkoj još rukovali, ljubili i živeli bezbrižno“, rekao je nemački predsednk Frank-Valter Štajnajer prilikom uručenja odlikovanja na ceremoniji kojoj je prisustvovala i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Vakcina koja koristi informacije RNK je „revolucionarno otkriće koje spasava živote, sredstva za opstanak i osigurava naše socijalno, ekonomsko i kulturno preživljavanje“, rekao je Štajnmajer.

Štajnmajer je uporedio njihovu laboratoriju sa sedištem u Majncu sa onim što je predstavljala roditeljska garaža za informatičare tokom 1970-ih, pionire digitalne revolucije, kao što je osnivač Epla Stiv Džobs.

Startap kompanija dvoje istraživača turskog porekla ipak zapošljava više od 2.000 zaposlenih, podsetio je Štajnmajer. Sada vredi više od milijardu evra.

„Počeli ste sa lekom za lečenje raka kod jednog pojedinca, a danas imamo vakcinu za celo čovečanstvo“, rekao je Štajnmajer.

Tureči je za agenciju AP rekla da je dobijanje nagrade zaista počast. Ona je, međutim, naglasila da je vakcina razvijena radom mnogih.

„Naš tim u BioNTeku, svi partneri koji su bili uključeni, takođe vlade, regulatorne vlasti, koji su radili zajedno sa osećanjem hitnosti“, rekla je Tureči i dodala da vidi nagradu kao priznanje za ceo taj trud i kao proslavu nauke.

Uprkos teškoćama u snabdevanju Evrope vakcinama, Štajnmajer se založio za ravnopravan pristup u svetu.

„Pandemija preti svima nama zajedno i može se pobediti samo zajedno, odnosno kada su stanovnici svih regiona sveta zaštićeni od virusa“, rekao je on i dodao da pandemija neće biti zaustavljena dok nije zaustavljena svuda.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.