Osoblje u Černobilju rotirano prvi put od početka ruske invazije

Svet 21. mar 202209:26 0 komentara
European Bank for Reconstruction and Development/Handout via Reuters

Osoblje u nuklearnoj centrali Černobilj zamenjeno je prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Oko polovine osoblja u ukrajinskoj centrali je konačno moglo da ode kući i zamenjeno je drugim ukrajinskim osobljem, kako je Ukrajina obavestila tu međunarodnu agenciju, preneo je u saopštenju generalni direktor IAEA Rafel Grosi.

Ruske snage preuzele su kontrolu centrale 24. februara, ali oko 100 ukrajinskih tehničara koji su završavali noćnu smenu ostali su u centrali i nastavili da vode dnevne operacije. Dnevna smena nije mogla da ih zameni, prenosi Frans pres.

Tu se nalazi radioaktivni otpad od 1986, kada se desio najgori nuklearni incident u istoriji.

„Bili su tamo predugo. Iskreno se nadam da će preostalo osoblje iz ove smene takođe uskoro moći da se rotira“, rekao je Rafael Grosi u saopštenju.

Pre rotacije, ista ekipa je tu radila od ulaska ruskih snaga u tu zonu, što je prema IAEA ugrožavalo jedan od „stubova“ nuklearne bezbednosti, a to je da osoblje može da donosi odluke bez nepotrebnog pritiska.

IAEA i dalje ne dobija prenos podataka na daljinu iz svojih sistema nadzora u Černobilju, ali ti podaci joj se prenose iz drugih nuklearnih centrala u Ukrajini.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!