Osramoćenom paraolimpijcu Pistorijusu odbijeno puštanje na uslovnu slobodu

Svet 31. mar 202315:51 5 komentara
MARCO LONGARI / POOL / AFP

Odbijen je zahtev osramoćenog južnoafričkog paraolimpijca i ubice Oskar Pistorijus za puštanje na uslovnu slobodu, izjavila je za CNN advokatica roditelja Rive Stenkamp, devojke koju je Pistorijus ustrelio 2013. godine.

„Mogu da potvrdim da je odbor doneo odluku, uslovna sloboda je odbijena i zahtev će se razmatrati ponovo za godinu dana“, rekla je advokatica Tanja Koen, piše CNN.

Pistorijus je u novembru 2017. godine osuđen na 13 godina i pet meseci zatvora zbog ubistva svoje devojke Rive Stenkamp. Njegovom puštanju na slobodu oštro se protivi njena porodica.

Pistorijus je 14. februara 2013. godine u svojoj kući u Pretoriji ubio Stenkamp vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupatila, pošto je, kako je rekao, pomislio da je u kući provalnik.

Prvobitno je osuđen za ubistvo iz nehata i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je Apelacioni sud potom preinačio presudu i osudio ga za ubistvo.

Pistorijus je u Stenkamp ispalio četiri hica, a kao otežavajuću okolnost sud je naveo to što paraolimpijac nije ispalio hitac upozorenja.

Pistorijus je šestostruki osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama, a u istoriju je ušao kao prvi atletičar kome su amputirane obe noge, a koji je učestvovao na Olimpijskim igrama. On je na Igrama u Londonu 2012. godine trčao pomoću proteza od ugljeničnih vlakana.

Njemu su kao bebi amputirane obe noge ispod kolena.

Komentari (5)

Vidi sve komentare