Ostavio tenis, uzeo pušku i odlučio da brani Ukrajinu: Nemam drugu zemlju

Svet 01. mar 202210:09 > 16:12 108 komentara
N1

Poznati ukrajinski teniser Sergej Stahovski odlučio je da se uključi u odbranu Ukrajine. Bez vojnog iskustva postao je deo rezervnog sastava vojske. Stakhovski je za N1 rekao kako je tokom poslednja 24 sata bilo nekoliko vazdušnih napada u Kijevu.

On se nalazi u centru Kijeva, spreman da brani svoj dom. Supruga i deca su mu u Budimpešti. Do tamo su putovali 40 sati. Otac hirurg je ostao u Kijevu kao i njegovi brat i majka. Za sada, kaže, imaju dovoljno hrane.

POVEZANE VESTI:

„Mi smo veoma snažni. Mi se i dalje borimo, Rusi to ne mogu da razumeju. Mi možda nemamo dovoljno oružja, ali Ukrajina se promenila pre osam godina. Videli smo šta su uradili Lugansku i Donjecku. Mi znamo šta Ukrajinci žele ovde i svi pružaju otpor. Golim rukama zaustavljamo autobuse, tenkove. Ruske trupe su pokušale da zauzmu neke zgrade uprave, ali građani izlaze i pokušavaju da ih zaustave. Moral ruskih snaga je nizak, ali sada napadaju Harkov koji je sat vremena udalje od nas. Pogodili su raketama centar grada koji je nekada bio glavni grad. To je suludo, tamo nema vojnih objekata, samo civili“, rekao je.

Sa suzama u očima kazao je kako nije mogao zamisliti da će biti ovakva invazija. Pre sedam dana napustio je Kijev. S porodicom je bio u Dubaiju na odmoru. Kada je rat počeo, vratio se.

„Ni za milion godina ne bih mogao da zamislim da će Rusija napasti. Prvih dana kada su napali koristeći sve vojne instalacije, ne samo da pokušavaju zauzeti Donjeck i Lugansk, oni žele zauzeti celu Ukrajinu. Ali moral je ovde na visokom nivou. Nećemo se moći zauvek odupirati ako Rusi nastave da šalju svoje trupe, bez pomoći sveta ne znam da li će Ukrajina preživeti“, kazao je Stahovski.

„Ja nemam drugu zemlju“

Da će reket zameniti puškom, nije mogao zamisliti ni u snu. Ali, lako je doneo tu odluku. Ističe da nema drugu zemlju, kao ni njegova deca koja imaju tri i sedam godina.

„To je izbor za koji se nadam da nedan otac neće morati da donese. Ali ja nemam drugu zemlju. Ima dosta njih koji odlaze jer su preplašeni. Ali ja sam osetio drugačije, da mogu nešto da uradim. Bez svih nas nema Ukrajine. Moramo jednostavno govoriti ljudima o ratu koji sada ne vide. Moram da uradim nešto da zaštitim svoju zemlju“, rekao je teniser.

Ističe kako Putin preti celoj Evropi i svetu nuklearnim oružjem, preti svima i postavlja se pitanje – gde se on zaustavlja.

„Ako neka evropska zemlja odluči da se brani, gde to vodi?“, upitao je.

Podrška mu je stigla od svih kolega koje su, kako je rekao, šokirane što je u Ukrajini u jeku rata.

„Evropska unija mora da nađe sredstva da zaustavi masakr. Jer ako ne žele Rusiju na granici, moraju nam pomoći“, kazao je.

Rusi moraju da zaustave Putina, reči ne zaustavljaju rakete

Putin će platiti veliku cenu zbog svega, kaže Stakhovski.

„Neću reći da su svi Rusi takvi, veliki broj njih ne veruje u ono što čuju, samo Putinisti. Rublja se raspala. Oni će platiti skupu cenu. Najveći problem je što se on može zaustaviti unutar Rusije. Moraju da se reše Putina. Jer ako svet napadne Rusiju, onda imamo nuklearni rat, a to ne želimo. Svet mora da zaštiti Ukrajinu, ali Rusi moraju da uklone Putina sa scene“, rekao je.

Na pitanje kako će se zaštititi ukoliko dođe do toga, rekao je kako nikada nije bio na frontu, ali da ima iskustva u pucanju.

„Mi osam godina koristimo reči. Pre osam godina imali smo aneksiju Krima, Donjecka, Luganska. Tada su nas samo gledali. reči ne funkcionišu. Pogledajte snimke, pogledajte Harkov. Mislite da reči mogu da zaustave rakete? One padnu i eksplodiraju i ubijaju civile“, poručio je Stakhovski.

Sve vesti u vezi sa Rusijom i Ukrajinom čitajte u našem blogu uživo, iz minuta u minut…

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare