Osumnjičeni desničarski ekstremista otkriven u Ministarstvu odbrane Nemačke

Svet 22. sep 202111:56 0 komentara
Hauke-Christian Dittrich/Pool via Reuters

Nemačka vojna kontraobaveštajna služba MAD otkrila je navodnog desničarskog ekstremistu zaposlenog u Ministarstvu odbrane, piše list Špigl.

Pročitajte još:

Osumnjičeni je imao pristup osetljivim podacima, kako navodi Špigl.

Ministarstvo odbrane obavestilo je Bundestag u sredu da je službenik odseka zaduženog za strateško planiranje i raspoređivanje trupa privukao pažnju svojim desničarskim stavovima.

Njemu je zabranjen pristup internim sistemima nakon što je obaveštajna služba Bundesvera otkrila „bezbednosno interesantne informacije koje se dovode u vezu sa desničarskim ekstremizmom“.

Odsek u kom radi osumnjičeni planira i kontroliše misije nemačke vojske, uključujući specijalne snage, vojnu obaveštajnu službu i upravljanje kriznim situacijama.

Još uvek nije jasno za šta je tačno optužen službenik, piše Špigl. Prema izveštaju, zabrana pristupa sistemu trajaće „dok se bude doneta konačna odluka o tome da li postoji bezbednosni rizik“.

Ministarstvo odbrane je najavilo da će nadležni sprovesti dalju istragu.

Špigl piše da je u Ministarstvu odbrane zavladao šok nakon saznanja da je navodni ekstremista službovao u tako važnoj ustanovi duži vremenski period, a nije bio otkriven.