Osumnjičeni za ubistvo Šinza Abea biće podvrgnut psihijatrijskoj proceni

Svet 25. jul 202214:381 komentar
Kyodo via REUTERS

Osumnjičeni za ubistvo bivšeg japanskog premijera Šinza Abea biće podvrgnut psihijatrijskog proceni sve do kraja novembra, kako bi tužioci ustanovili da li da podignu optužnicu za ubistvo. Okružni sud u Nari saopštio je da je tužiocima dozvolio da osumnjičenog Tetsuju Jamagamija podvrgnu psihijatrijskoj proceni koja će trajati do 29. novembra, kada moraju da donesu odluku o podizanju optužnice.

Jamagami je rekao policiji da je Abea ubio zbog njegovih veza sa jednom verskom organizacijom, koju Jamagami mrzi. Njegova izjava i drugi dokazi ukazuju da je Jamagami bio uznemiren jer je njegova majka davala velike donacije Unifikacionoj crkvi, poznatoj i kao Munova sekta, zbog čega je porodica bankrotirala.

Povezane vesti

Abeovo ubistvo usmerilo je pažnju na veze njegove partije i njega lično za konzervativnom Munovom sektom.

Članovi glavne opozicione Ustavne demokratske partije potvrdili su da će zatražiti istragu o tome kako je verska organizacija uticala na primedbe Abeove partije na uvođenje istopolnih brakova i odobravanje bračnim parovima da ne dele isto prezime.

Munova sekta osnovana je u Seulu 1954, godinu dana od kraja Korejskog rata. Osnovao ju je Sun Mjung Mun, samoproglašeni mesija. Učenje sekte temelji se na Munovim interpretacijama Biblije i konzervativnom sistemu vrednosti fokusiranom na porodicu i protivljenje komunizmu.

Abe je u septembru 2021. javno pohvalio rad sektine Fondacije za univerzalni mir.

Veze Munove sekte i Abeove vladajuće partije, koja je na vlasti u Japanu, sežu do Abeovog dede, bivšeg premijera Nobusukea Kišija.

Komentari

Vaš komentar