Otkazan sastanak šefova diplomatija Kine i Japana zbog izjave G7 i EU o Tajvanu

Svet 04. avg 202214:20 1 komentar
Pixabay

Peking je otkazao sastanak ministara inostranih poslova Kine i Japana u Pnom Penu, zbog zajedničke izjave G7 i Evropske unije o Tajvanu, izjavila je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjin.

Pročitajte još

Ona je, kako prenosi ruska agencija Tass, rekla da su u saopštenju „iskrivljene činjenice“.

„Kina više ne planira da održi sastanak u Pnom Penu između ministara spoljnih poslova Kine i Japana, nakon što je japanska strana objavila saopštenje, zajedno sa G7 i partnerima iz Evropske unije, kojim izražava neosnovanu kritiku. U saopštenju su iskrivljene činjenice, osim toga, ono opravdava poteze Sjedinjenih Američkih Država kojima se krši suverenitet Kine. Narod Kine je tim veoma nezadovoljan“, rekla je Hua Čunjin.

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam su u sredu izrazili zabrinutost zbog nedavnih poteza Kine, posebno zbog aktuelne vojne vežbe oko Tajvana i ocenili da to rizikuje povećanje tenzija.

Do napetosti u regionu došlo je povodom posete predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajvanu, čemu se Kina oštro usprotivila zbog, kako je naglašeno, kršenja principa „Jedne Kine“.

Komentari (1)

Vidi sve komentare