Otkrivena nova vrsta zmija: Njeno ponašanje se razlikuje od drugih

Svet 16. jun 202422:45 15 komentara
Shutterstock

Naučnici u Kini otkrili su novu vrstu planinske zmije. Opisana je kao "veoma agresivna".

U udaljenom okrugu Jingjiang u kineskoj provinciji Junan, naučnici su otkrili novu vrstu zmije. To je srednja podvrsta planinskog poskoka, a nazvana je Ovophis jenkinsi, prenosi N1 Slovenija. 

Novootkrivena vrsta poskoka razlikuje se od svojih srodnika prvenstveno po boji kože koja se kreće od tamno braon do tamno narandžaste. Ukrašena je ružnim, uobičajenim tamnim mrljama, rezimira Njuzvik.

Naduvava svoje telo i napada agresivno

Pored neobične boje, jedna od istaknutijih karakteristika Ovophis jenkinsi je njegovo ponašanje. Za razliku od većine zmija, koje više vole da beže kada su ugrožene, ova vrsta gmizavaca napada agresivno kada posumnja u opasnost.

„Uobičajeno, ove zmije se kreću prilično sporo, ali kada su uznemirene, postaju fizički agresivne“, prenosi časopis ZooKeis.

„Kada su ugrožene, ove zmije naduvaju svoja tela i brzo grizu“.

Istraživači su povezali jedinstvene karakteristike vrste sa evolucionim prilagođavanjem zahtevnom terenu u kineskom pejzažu. Pošto se radi o takozvanoj endemskoj vrsti zmije, ona živi samo na pomenutom području. To inače nije teško pronaći tamo, dodaju u studiji.

„Aktivni su uglavnom u jesen, jer vole hladne, vlažne i kišne noći. Najverovatnije se hrani manjim zmijama i sisarima“, opisuju oni.

U studiji, istraživači su takođe primetili da planiraju da prikupe više informacija o ovoj novoj vrsti, uključujući njen izgled, distribuciju i navike, kroz dalje posmatranje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare