Otrovna „zlatna alga“ mogući uzrok pomora ribe u Odri

Svet 22. avg 202216:372 komentara
Izvor: Cezary Aszkiełowicz/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS

Nemačke vlasti sumnjaju da je otrovna alga u velikoj meri odgovorna za pomor više od 100 tona ribe u reci Odri koja protiče kroz Nemačku i Poljsku, saopštilo je nemačko ministarstvo životne sredine.

Najnovije analize „Instituta Lajbnic i Univerziteta u Beču idu u prilog sumnji da bi za pomor ribe moglo biti odgovorno masovno razmnožavanje otrovnih algi“, rekao je portparol ministarstva Andreas Kubler na konferenciji za novinare.

On je dodao da su uzroci koji bi trebalo da objasne razlog masovnog pomora ribe i dagnji „višestruki“.

Mikroalga na koju se sumnja, nazvana još i „zlatna alga“, česta je u estuarijima i obično raste u slanijim vodama, ali s manjom koncentracijom soli nego u moru.

Budući da je uspela da se razmnoži u slatkovodnoj Odri, to može da ukazuje na neuobičajen salinitet reke koji bi mogao da bude posledica industrijskog otpada, rekao je Kubler.

Nemačke i poljske vlasti pokušavaju da ustanove šta je uzrok ogromnog zagađenja, koje je otkriveno sredinom avgusta. Obe strane od početka sumnjaju da glavnu ulogu u zagađenju imaju hemikalije.

“U reku su verovatno ispuštene velike količine hemijskog otpada s punom svešću o rizicima i posledicama”, rekao je poljski premijer Mateus Moraviecki.

Poljska ministarka životne sredine, Ana Moskva, kasnije je rekla da „nijedan od dosad testiranih uzoraka nije ukazivao na otrovne materije“.

Prvi su o masovnom pomoru ribe u Odri izvestili lokalni stanovnici i ribari s poljske strane reke 28. jula.

Nemačke vlasti su optužile Poljsku da ih nije obavestila o pomoru ribe, a poljska vlada se istovremeno našla na meti kritika u vlastitoj zemlji jer nije preduzela pravovremene mere.

Odra je poslednjih godina poznata kao relativno čista reka s oko 40 vrsta riba.

Komentari

Vaš komentar