Otvoreno pismo dece Roberta Kenedija zbog puštanja na slobodu ubice njihovog oca

Svet 29. avg 202119:49 > 30. avg 2021 08:38 7 komentara
Pool via REUTERS/File Photo

Šestoro dece Roberta Kenedija je u otvorenom pismu izrazilo ogorčenost zbog prvostepene odluke kalifornijskog Odbora za puštanje zatvorenika na uslovnu slobodu da prihvati zahtev za oslobađanje Sirhana Sirhana, koji je 1968. godine izvršio atentat na njihovog oca.

Porazila nas je vest da je doneta preporuka da čovek koji je ubio našeg oca bude pušten na uslovnu slobodu. Nama su uzeli oca, a uzeli su ga i čitavoj Americi. Ne moženo da verujemo da takav čovek može da se oslobodi, navodi se, između ostalog, u pismu.

Povezane vesti

Pismo su potpisali Džozef Kenedi, Kristofer Kenedi, Kortni Kenedi, Keri Kenedi, Makslev Kenedi i Rori Kenedi.

Najstarija ćerka Roberta Kenedija Ketlin Kenedi Taunsend i njegova udovica Etel Kenedi za sada se nisu oglašavale.

Otvoreno pismo je objavljeno nakon što najmlađi Kenedijev sin, koji je u vreme ubistva bio beba, članovima Odbora rekao da je bio ganut do suza zbog Sirhanovog kajanja i podržao je njihovu preporuku o puštanju iz zatvora.

Neposredno nakon toga se oglasio i Robert Kenedi Džunior, koji je takođe podržao odluku o puštanju Sirhana na uslovnu slobodu.

Robert Kenedi je imao jedanaestoro dece, a dvoje više nisi živi.

Prvostepenu odluku o puštanju Sirhana iz zatvora sada treba da potvrdi Odbor za puštanje zatvorenika na uslovnu slobodu u punom sastavu i ukoliko ona bude potvrđena, da bi postala pravosnažna mora da je potpiše guverner Kalifornije Gavin Njusom.

U vreme kada je ubijen, Kenedi je bio demokratski kandidat za predsednika SAD, a Sirhan je pravosnažno osuđen na smrt. Kada je Kalifornija 1972. godine ukinula smrtnu kaznu, presuda mu je preinačena na doživotni zatvor.

Komentari (7)

Vidi sve komentare