Ovo su znaci koji će otkriti da li Putin sprema nuklearni napad

Svet 22. sep 202211:36 116 komentara
AFP PHOTO /Russian Defence Ministry

Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se u sredu naciji, optužio Zapad da planira da uništi Rusiju i upozorio da će u tom slučaju iskoristiti "sva sredstva".

Pročitajte još:

„Imamo i oružje za masovno uništenje, modernije od NATO. Ako naše ljude treba zaštititi, mi ćemo ih zaštititi. To nije blef“, rekao je Putin.

Upotreba nuklearnog oružja je poslednja mera koju bi Rusija mogla da upotrebi, a američki stručnjaci kažu da postoje neki znaci koji će otkriti da li Putin sprema nuklearni napad.

Hans Kristensen, direktor projekta nuklearnih informacija pri Federaciji američkih naučnika, rekao je za Njuzvik da bi Putin mogao delovati brže s oružjem dugog dometa, koje je već u stanju pripravnosti, umesto s oružjem kratkog dometa, koje bi Rusija morala izvesti iz središnjeg skladišta.

Aktivnost na mestima gde se skladište bojeve glave koje bi se potom utovarivale u kamione i helikoptere, kao i povećana aktivnost među posebno obučenim jedinicama koje mogu rukovati tim oružjem, značila bi da se Putin priprema za napad oružjem kratkog dometa.

S druge strane, korišćenje oružja dugog dometa moglo bi se očekivati ako se kopneni pokretni lanseri, raketne podmornice ili krstareće rakete premeštaju u većem broju od uobičajenog.

Kristensen navodi da bi, ako dođe do toga, postojao niz vidljivih aktivnosti u nuklearnom zapovednom i kontrolnom sistemu i opštoj komunikaciji koje bi ukazivale na to da se nešto događa.

Prema Federaciji američkih naučnika, Rusija ima najveći inventar nuklearnih bojevih glava na svetu – ukupno 5.977. SAD su na drugom mestu sa 4.428, a sledi Francuska sa 290. Međutim, tačan broj bojevih glava u ruskom posedu nije poznat iz bezbednosnih razloga.

Praćenje nivoa nuklearne aktivnosti bilo je uobičajeno još od Hladnog rata, rekao je za Nevsveek Džon Erat, viši politički direktor Centra za kontrolu naoružanja.

Američka vojska može odgovoriti za nekoliko minuta

Kada je Putin zapretio nuklearnim oružjem u martu, nije bilo aktivnosti na terenu, što znači da ruski lider zapravo nije pripremao nuklearni napad, kaže Kristensen. On smatra da će stručnjaci pratiti ove aktivnosti kako bi utvrdili koliko je njegova najnovija pretnja bila ozbiljna.

On je dodao da američka vojska ima oko 1.000 komada oružja spremnog za ispaljivanje u roku od nekoliko minuta, tako da bi takođe bila dobro pripremljena da odgovori ako Putin krene u napad.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je u sredu da će biti „ozbiljnih posledica“ ako Rusija odluči da upotrebi nuklearno oružje, ali da američke obaveštajne službe „nemaju saznanja“ da bi događaji u Ukrajini u ovom trenutku mogli eskalirati na ovaj nivo.

Zapad je osudio pretnje Vladimira Putina, a Erat ističe da će svetski lideri biti veoma oprezni u pogledu onoga što govore jer nijedan lider, uključujući Putina, „ne želi da bude odgovoran za početak velikog nuklearnog sukoba”. On dodaje da je deo opasnosti u tome što Putin ne blefira i svetski lideri to moraju da shvate ozbiljno i da se pripreme.

„Ali mislim da ono što on pokušava da uradi jeste da iskoristi pretnju nuklearnim oružjem, za koje svi znaju da Rusija ima u izobilju, da natera druge zemlje da preispitaju svoju podršku Ukrajini“, rekao je Erat.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare