Pad aviona, Tešićevi poslovi, protestna nota koja može ozbiljno da nažulja Vladu

Svet 18. jul 202220:09 > 20:13 75 komentara

Grčka je odlučila da uloži protest Srbiji zbog toga što nije na vreme obaveštena o naoružanju u ukrajinskom avionu, koji je leteo njenim vazdušnim prostorom i srušio se u subotu uveče blizu Kavale.

Dok ta tragedija vodi mogućem diplomatskom sporu Atine i Beograda, tovar municije koji je trebalo da – prema rečima srpskog ministra odbrane – sleti u Bangladeš, uzbunjuje ovdašnju javnost.

Ko u Srbiji, kako i pod kojim uslovima trguje naoružanjem?

Pad je podigao pitanje o minama rasutim po kukuruznom polju na severu Grčke. Međunarodni portal Arms watch otvara vezu između privatne beogradske firme Valir koju je ministar odbrane Nebojša Stefanović naveo kao vlasnika robe koja je letela za Bangladeš i srpskog trgovca oružjem Slobodana Tešića. U tekstu podatak da je igrom slučaja Valir d.o.o. registrovana samo dve nedelje nakon uvođenja novih sankcija Tešiću i njegovom timu.

Pročitajte još:

„Ne postoji nijedan čist dokaz ko stvarno stoji iza kompanije Valir, ali veoma je sumnjivo da je ta kompanija za samo jednu godinu, sa samo troje zaposlenih, startom od nule zaradila gotovo 15 i po miliona dolara. Kako je takva kompanija odjednom postala partner države? Sve to dovoljno je da se pokrene jedna nezavisna istraga koja bi ispitala sve poslove ove kompanije i ko je njen stvarni vlasnik, ne onaj na papiru, već onaj koji stoji iza tog impresivnog uspeha“, navodi Diljana Gajtandžijeva, novinarka Arms Watcha.

Na osnovu javno dostupnih podataka, firma „Valir“ osnovana je na samom kraju 2019. i već sledeće godine u biznisu trgovine oružjem, kojim se do tada nije bavila, pravi prihod od preko milijardu i po dinara, a u ovoj godini čak 6,5 milijardi dinara. Na sajtu APR-a, u polju delatnost stoji nespecijalizovana trgovina na veliko, a jedino ime koje se zvanično vezuje za Valir d.o.o je Mladen Bogdanović, koji je za Novu.rs izjavio da su školske mine ugovorom iz 2021. prodate vojsci Bangladeša.

„Pad teretnog aviona u Grčkoj je još jedna potvrda da biznis Slobodana Tešića bez ikakvih barijera perfektno funkcioniše u Srbiji i da to nije nikakva tajna, bez obzira na kamuflirane, fiktivne vlasnike navodnih kupaca oružja i sankcije. Ovde jedna dobro uigrana hobotnica trlja ruke“, napisao je na Tviteru advokat Ivan Ninić.

A grčki mediji se na osnovu komunikacije sa kontrolom leta u Solunu, između ostalog, pitaju i zašto je pilot palog aviona, kada je primetio problem, prvo tražio dozvolu da se vrati u Niš, odakle je poleteo, a tek nekoliko minuta kasnije odlučio da prinudno sleti u Kavalu. Kažu, to je samo jedna od sumnjivih stvari, a ceo slučaj preuzeo je tužilac Vrhovnog suda Grčke.

„Izgleda da nije sve urađeno po propisu kao što je tvrdio ministar Stefanović. Izgleda da Srbija nije unapred informisala grčku stranu da će njen vazdušni prostor preletati avion koji prevozi municiju, pokušavaju da saznaju nešto više oko toga da li je ta trgovina bila legalna, jer ako nije prijavljeno – onda je sumnjivo“, navodi Nikos Pelpas, dopisnik grčkog javnog servisa.

I komšije su reagovale. Grčki ambasador u Beogradu dobio je nalog svog šefa diplomatije da od srpskih vlasti traži objašnjenje zašto Atina nije obaveštena o preletu opasnog tovara. A i grčke opozicione stranke optužile su vladu da nije pružila dovoljno informacija javnosti i pozvale je da dalje istraži incident.

„Mislim da će Vladu u Srbiji ozbiljno nažuljati protesna nota iz Grčke, jer ako se Grci naljute zbog toga – to neće biti dobro, a niko nema pravo da u drugim državama, pa ni u sopstvenoj državi preko glava ljudi šalje terete koji mogu da naprave strahovitu štetu i da pobiju ljude“, ističe novinar Đorđe Vlajić.

Inače, pronađena su tela svih osam članova posade i prebačena su na obdukciju, nakon čega će biti predata ukrajinskim diplomatskim zvaničnicima. Na terenu se i dalje prikupljaju neeksplodirane mine u radijusu od oko 800 metara od mesta gde je pao avion, a ekipa hemijske službe vojske poručuje da ne postoji opasnost po zdravlje ljudi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare