Pad aviona usred džungle preživela samo deca: Zašto su odrasli poginuli

Svet 02. jun 202319:50 11 komentara
Reuters/ Colombian Military Forces/ Handout

Mesec dana pošto je četvoro dece nestalo u amazonskoj prašumi u Kolumbiji, preliminarni rezultati istrage koju je sprovelo telo za civilnu avijaciju, objasnilo je zašto su samo deca preživela pad aviona u kojem su izginuli svi odrasli. Za decom se i dalje traga i veruje se da su živa.

Avionom „cesna 206“ koji je poleteo 1. maja upravljao je pilot Hernando Mursija Morales. U letelici su se nalazili poglavica plemena Jarupari – Herman Mendoza Hernandez, domorotkinja Magdalena Mukuti Valensija i njeno četvoro dece. Najstarije je imalo 13 godina, a najmlađe samo 11 meseci.

Ubrzo pošto je avion poleteo iz udaljene oblasti u kojoj žive domoroci, pilot je kontroli leta javio da će potražiti mesto za prinudno sletanje. Potom se čulo obaveštenje da je motor otkazao i da radi s minimalnom snagom, a pilot je obavestio kontrolu da traži polje na koje bi mogao da sleti.

Ipak, avion nije sleteo jer je motor proradio i avion je leteo narednih sat vremena, dok pilot nije ponovo obavestio kontrolu da ja motor još jednom otkazao i da će potražiti reku.

„Imam reku s desne strane“, rekao je pilot, a kontrola leta je još neko vreme pratila avion, dok ubrzo nije nestao s radara.

I pored opsežne potrage iz vazduha i sa reke, olupina je pronađena tek dve nedelje kasnije.

Ključ je u rasporedu sedenja

Pet dana pošto je avion nestao kolumbijska vojska je poslala specijalce da pretražuju teren. Deset dana kasnije pronašli su olupinu.

Na licu mesta su pronašli troje mrtvih. Ali svo četvoro dece je nedostajalo. To je navelo istražitelje da poveruju da su deca preživela pad, izašla iz olipine i sama krenula kroz džunglu, što je pokrenulo novi, još veći talas potrage.

Fotografije istražitelja sa mesta nesreće pokazuju podignuti „rep“ malog aviona, dok su „nos“ i prednji deo zabijeni u teren džungle.

Reuters/ Colombian Military Forces

Prema izveštajima, avion je najverovatnije prvo udario u drveće guste šume, što je otkinulo propeler i motor sa aviona i dovelo do vertikalnog pada i udarca o tlo.

Iako konačni izveštaj još nije gotov, prvi podaci pokazuju da su svi odrasli sedeli u prednjem delu aviona, pa su usled specifičnog vertikalnog pada zadobili povrede opasne po život.

Zadnja sediša, na kojima su sedela starija deca, bila su manje pogođena udarom, što objašnjava kako su preživeli. Dva od tri sedišta na kojima su bila deca ostala su uspravno na svom mestu, dok se četvrto sedište odvojilo od strukture aviona.

Istražitelji veruju da se beba od 11 meseci najverovatnije nalazila u rukama majke u trenutku nesreće.

Deca se nisu nalazila u delu letelice koji je preživeo udar i pošto nije bilo znakova da su povređena, makar ne ozbiljno, započeta je opsežna potraga za njima.

Reuters/ Colombian Military Forces

Svi kolumbijski specijalci i 73 skauta domorodačkog stanovništva poslati su u prašumu za mališanima, a potraga je i dalje u toku, mesec dana od kako se nesreća desila. Spasioci povremeno u džungli pronalaze tragove koji ukazuju da su deca bila tu, poput odbačenih pelena za bebu, flašizu za mleko, tragove stopala…

Rođaci su prethodno obavestili vlasti da deca dobro poznaju džunglu, ali da je pitanje da li će shvatiti da svet nije odustao od njih. Njihov deca je rekao medijima da se deca možda kriju, nesvesna da ljudi koje vide u stvari pokušavaju da ih spasu.