Pad broja zaraženih od koronavirusa u SAD za 61 odsto u odnosu na januar

Svet 05. feb 202120:583 komentara
SAD nezaposleni
SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Broj novih slučajeva koronavirusa u SAD manji je za 61 odsto nego na vrhuncu 8. januara, javile su američke zdravstvene vlasti, a Ministarstvo odbrane je objavilo da će se vojska uključiti kao podrška u vakcinaciji stanovništva.

Prema poslednjim zvaničnim podacima od 3. februara, broj novozaraženih manji je za oko 121.000 slučajeva, dok je broj hospitalizacija smanjen za 42 odsto, a izgleda da se smanjuje i broj smrtnih slučajeva, rekla je direktorka američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Rošel Valenski.

„Iako ti podaci izgleda idu u dobrom smeru kontekst je važan jer broj zaraženih, hospitalizacija i umrlih ostaje visok i daleko iznad nivoa zabeleženih za vreme leta ili jeseni“, rekla je Valenski na konferenciji za novinare u Beloj kući.

Ministarstvo odbrane SAD je objavilo da je odobrilo rasporedjivanje 1.100 vojnika da pomognu u pet saveznih centara za vakcinaciju protiv kovida-19 uz mogućnost da se broj poveća na 10.000 vojnika.

Predsednik SAD Džo Bajden obavezao se da će isporučiti 150 miliona doza vakcina u 100 prvih dana mandata, a taj cilj dodatno je dobio na značaju zbog novih mutacija korona virusa, koje bi mogle da smanje efikasnost vakcina.

Da bi se taj cilj ostvario, šef nacionalnog lanca za snabdevanje iz tima za odgovor na kovid-19 Tim Mening rekao je da će se vlada pozvati na hitni zakon nazvan Zakon za proizvodnju za odbranu. Cilj je da se kompaniji Fajzer da prioritet za nabavku potrebnih sastojaka za vakcinu.

Tim zakonom biće podržana isporuka 60 miliona testova u zdravstvene centre ili domaćinstva na leto i povećanje proizvodnje hirurških rukavica u SAD.

Američka agencija za lekove sada razmatra podatke koje je podnela firma Džonson i Džonson za njenu vakcinu protiv korona virusa pre sastanka panela nezavisnih stručnjaka 26. februara. Panel treba da odluči da li da odobri tu vakcinu.

Komentari

Vaš komentar