Pad pritiska u oba Severna toka, Berlin govori o diverziji, Kremlj o sabotaži

Svet 27. sep 202211:25 > 12:27 50 komentara
Reuters/ Fabrizio Bensch

Rusi od početka septembra ne isporučuju gas Nemačkoj, a sada ne bi mogli ni kad bi hteli jer su oba gasovoda Severnog toka ostala bez pritiska. Neki u Berlinu sumnjaju da su curenja u cevima posledica ciljanih napada. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva ne isključuje mogućnost sabotaže.

Pročitajte još:

„Trenutno ne znamo uzroke pada pritiska“, saopštilo je nemačko Ministarstvo ekonomije, dodavši da su u kontaktu sa ruskom stranom i nadležnim agencijama.

Dan nakon što je objavljeno da je pritisak pao u nemačko-ruskom gasovodu Severni tok 2, koji nikada nije ni pušten u rad, pritisak je „neplanirano“ pao na nulu i u obe cevi Severnog toka 1. Taj gasovod je do ruske agresije na Ukrajinu bio daleko najvažnija energetska trasa za Nemačku.

Noć ranije je pad pritiska uočen u jednoj od dve cevi Severnog toka 2, i to verovatno zbog pukotine u gasovodu nadomak danskog ostrva Bornholm. Istraga bi trebalo da utvrdi otkud curenje gasa na tom mestu.

„Kvarovi do kojih je došlo na tri kraka podmorskih gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2 su bez presedana, a vreme popravke je nemoguće proceniti za sada“, saopštila je kompanija Nord Strim AG, operater cevovoda Severni tok 1.

Prema izveštaju lista Tagesšpigel, u Berlinu su uvereni da se radi o diverziji, to jest da su gasovodi namerno oštećeni. “

Nemamo dovoljno mašte da zamislimo scenario koji ne podrazumeva ciljani napad. Sve govori da ovo nije slučajnost“, rekao je izvor upoznat analizom Vlade i saveznih agencija.

„Nijedna mogućnost se ne može isključiti“, rekao je portparol Kremlja Dmitri Peskov novinarima. Peskov je izjavio da je Kremlj vrlo zabrinut zbog situacije koja zahteva hitnu istragu, jer se radi o problemu energetske bezbednosti „celog kontinenta“.

Nadležni u Danskoj su naveli da curenje gasa predstavlja opasnost, te zabranili plovidbu u krugu od pet morskih milja. Prema organizaciji „Nemačka pomoć životnoj sredini“, za sada ne postoji veća opasnost po životnu sredinu.

Ruski gas ionako ne stiže u Nemačku

Kako kažu u nemačkom Ministarstvu privrede, problemi ne utiču na snabdevanje u Nemačkoj s obzirom da od početka septembra Rusi ionako ne puštaju nimalo gasa kroz Severni tok 1. „Uprkos tome, nivo gasa u skladištima kontinuirano raste. Trenutno je popunjenost na 91 odsto“, saopšteno je u Berlinu.

Pre ruske agresije, Gasprom je pokrivao čak 55 odsto nemačkih potreba za gasom. Najveća količina stizala je upravo kroz Severni tok 1, gasovod koji povezuje dve zemlje podno Baltičkog mora.

Nakon letnje sage s redovnim održavanjem gasovoda, te remontom jedne Simensove turbine u Kanadi, Gasprom od početka septembra uopšte više ne pušta gas. Ruska strana se izgovara kvarom na upravo toj turbini zbog kojeg navodno curi nafta u kompresionoj stanici Portovaja kod Sankt Peterburga.

Tada je Simens saopštio da curenje nafte ne ugrožava rad turbina i da popravka može biti izvršena na licu mesta. Zvanični Berlin je u više navrata govorio da se radi o političkoj obustavi isporuka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare