Pad ukrajinskog aviona sa srpskom municijom – šta znamo o tovaru

Svet 17. jul 202219:12 41 komentara

U vanrednom obraćanju javnosti, ministar odbrane Nebojša Stefanović poručio da Srbija izvozi naoružanje isključivo u skladu sa međunarodnim propisima i da kobni let nije imao nikave veze sa Ukrajinom, već da je kupac ovog tovara bilo Ministarstvo odbrane Bangladeša. Iz privatne srpske kompanije Valir, koja je vlasnik pošiljke, objašnjavaju da su se u avionu nalazile školske mine za potrebe bangladaške vojske i da je prevoz tog tereta i kompaniju čiji se avion srušio angažovao kupac. Reč je o firmi koja je, kako prenose mediji, za samo dve godine uspela da napravi promet od šest milijardi dinara.

Antonov je poleteo iz Niša. U trenutku kada je bio iznad Egejskog mora, pilot je prijavio problem na jednom od motora, okrenuo je avion i najavio prinudno sletanje. Nije stigao do aerodroma u Kavali, letelica se srušila na poljoprivrednom zemljištu.

Srpski ministar odbrane u vanrednom obraćanju javnosti poručio da su poginuli svi članovi posade i objasnio ko je vlasnik aviona, šta je bilo u njemu i kome je bilo namenjeno.

„Ukrajinska firma je vlasnik aviona i prevozio je 11,5 tona proizvoda naše namenske industrije. Vlasnik robe je privatna kompanija Valir iz Srbije. Nikakve druge veze ta roba sa Ukrajinom nema, niti ide u Ukrajinu iz Srbije. Kupac je bilo Ministarstvo odbrane Bangladeša, kao potpuno dozvoljeni end juzer. Ovaj let je imao sve uredne dozvole i sve u skladu sa međunarodnim propisima“, rekao je ministar Nebojša Stefanović.

Povezano:

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko se povodom nesreće nešto kasnije oglasio na društvenim mrežama. „Srušio se ukrajinski transportni avion koji je nosio opasan teret na relaciji Srbija-Jordan-Bangladeš. Posadu je činilo osam državljanja Ukrajine, a uzrok nesreće je kvar jednog od motora“, naveo je.

A Denis Bogdanovič, generalni direktor Meridijana, ukrajinske kargo avio-kompanije koja je vlasnik aviona takođe je potvrdio da su svi članovi posade Ukrajinci, da je finalna destinacija bio Bangladeš, ali nije davao detaljnije informacije o tovaru. O tome je za portal Nova.rs govorio Mladen Bogdanović, direktor srpske firme „Valir“ koja je vlasnik pošiljke.

„U pitanju su školske mine čiji izvoz je dogovoren i ugovor potpisan 2021. sa Ministarstvom odbrane Bangladeša. U pitanju su školske mine na kojima je trebalo da se obučavaju pripadnici bangladeške vojske. Prevoz tereta i kompaniju čiji se avion srušio, angažovao je kupac. Naša obaveza je bila samo da pošiljku dovezemo do aerodroma u Nišu, odakle je poleteo avion koji se srušio u Grčkoj. Mi nemamo nikakvu odgovornost za ovu tragediju koja se dogodila, osim moralne, ali moram da kažem da nam je žao zbog toga što se dogodilo i da nam je žao što su stradali ljudi koji su prevozili našu pošiljku“, rekao je za portal nova.rs Bogdanović.

Teretni avion Antonov koji se srušio bio je star pola veka. To je treći incident tog tipa letelice za samo mesec dana, ali letenje njime nije zabranjeno. Dileri koji municiju kupuju od neke države, a kasnije je preprodaju u drugoj, za transport angažuju privatne kompanije upravo sa takvim jeftinim starim avionima zbog preduzetničkog javašluka, tj. veće zarade, kaže Petar Vojinović sa portala Tangosix.

„Vi možda i možete da zabranite jedan od najčešćih načina da neko preprodaje ne toliko oružje, već municiju, ali celoj EU to možda i nije u interesu. Mi smo to napravili, neki preprodavac to kupio pod specijalnim sertifikatom za taj – ne znam tamo neki Bangladeš, i Istok i Zapad ignorišu tu proceduru i ne zanima ih gde se nakon tih zemalja to izvozi“, dodaje Vojinović.

Inače, prema prvim rezultatima istrage koju na području Kavale sprovodi specijalni tim, kako prenose pojedini mediji, na mestu nesreće, ni na zemlji ni u vazduhu nema radioaktivnih elemenata, ni hemijskih ni bioloških, tako da nema razloga za zabrinutost građana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare