Padaju bombe oko nuklearke Zaporožje, Rusija i Ukrajina razmenjuju optužbe

Svet 29. avg 202212:23 9 komentara
Reuters/ Alexander Ermochenko

Gradonačelnik Endergodara, mesta u oblasti Zaporožje u Ukrajini, saopštio je da su bombardovana stambena područja oko nuklearne elektrane i da je najmanje desetoro ljudi povređeno. S druge strane, član glavnog saveta Vojno-civilne uprave Zaporoške oblasti Vladimir Rogov tvrdi da ukrajinske snage bombarduju Energodar i nuklearnu elektranu, a da je intenzitet tih napada za 70 odsto veći nego prošle nedelje.

„Napadnuti su 3, 4. i 5. okrug grada Energodara. Prema prvim podacima, deset osoba je povređeno. Razbijeni su prozori na kućama i uništeno više automobila“, naveo je Orlov u izjavi na svom Telegram nalogu.

Na snimku koji je podelio vidi se da su intervenisale i vatrogasne ekipe.

On tvrdi da ruske snage pokušavaju da prikupe potpise stanovnika Energodara kako bi Ukrajinu proglasili odgovornom za napade oko nuklearne elektrane Zaporožje.

„Ruski okupatori su pripremili pismo dezinformacije predstavnicima Međunarodne agencije za atomsku energiju i navodno prikupljaju potpise Energodaraca“, naveo je on.

Proruska uprava Zaporoške oblasti tvrdi, međutim, da je za granatiranje kriva Ukrajina, a da se intenzitet napada uvećao za 70 odsto u odnosu na prošlu nedelju.

Prema rečima člana glavnog saveta Vojno-civilne uprave Zaporoške oblasti Vladimira Rogova, ukrajinska vojska je od 15. do 21. avgusta granatirala nuklearku i Energodar 23 puta, a od 22. do 28. avgusta 38 puta, preneo je TASS.

Kremlj je danas pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Ukrajinu i smanji vojnu tenziju na nuklearku Zaporožje, optužujući Kijev da dovodi u opasnost celu Evropu pred posetu predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva ne pregovora o mogućnosti demilitarizovane zone oko nuklearke, što traže SAD.

Najveća nuklearna elektrana Evrope u Ukrajini pod kontrolom je ruskih snaga i u više navrata je granatirana. To je izazvalo zabrinutost zbog moguće nuklearne katastrofe.

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posetiće ove nedelje nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini, objavio je šef agencije Rafael Grosi na Tviteru u ponedeljak.