Papa: Ako iz krize ne izađemo bolji, ići ćemo putem samouništenja

Svet 22. apr 202121:51 2 komentara
Filippo Monteforte/Pool via REUTERS

Papa Franja je u poruci za Dan planete Zemlje upozorio da je svet na ivici i da čovečanstvo mora izbeći put samouništenja.

Papa je od svog izbora 2013. godine više puta govorio o potrebi zaštite životne sredine, a danas je objavio dve videoporuke – jednu povodom Dana planete Zemlje, a drugu u vezi sa satankom na vrhu o klimatskim promenama, čiji će domaćin biti američki predsednik Džozef Bajden.

Povezane vesti

„Sada je vreme za delovanje, na ivici smo“, rekao je katolički poglavar koji podržava zaključak naučnika da smo za globalno zagrevanje delimično sami krivi, prenela je Hina.

Govoreći o kombinaciji pandemije koronavirusa i posledica klimatskih promena, papa je istakao da prirodu treba poštovati, jer nam više neće opraštati.

„Kada krene uništavanje prirode, to je teško zaustaviti, ali još imamo vremena i bićemo otporniji ako budemo radili zajedno, a ne svako za sebe. Iz kriza se ne izlazi isti, bićemo ili bolji ili gori. To je izazov, a ako ne izađemo bolji, ići ćemo putem samouništenja“, upozorio je papa.

Istakao je da je sada vreme za inovacije i kreativna rešenja i pozvao političke lidere da deluju hrabro i pravedno, a u poruci za klimatski samit poručio je da ljudi treba da brinu o prirodi kako bi ona brinula o nama.

Papa je kritikovao Donalda Trampa zbog odluke da napusti svetski dogovor o borbi protiv klimatskih promena i pozdravio je odluku nove američke administracije se vrati u sporazum.