Papa: Dezinformacije i lažne vesti – prvi greh novinarstva

Svet 26. avg 202317:34 4 komentara
REUTERS/Remo Casilli

Papa Franja zabrinut je zbog mogućnosti da bi "dezinformacije“ i lažne vesti, koje on smatra "prvim grehom novinarstva“, mogle da utiču na javno mnjenje, javljaju agencije.

„Dezinformacije su prvi od grehova, od grešaka, nazovimo to tako – novinarstva“, rekao je papa tokom audijencije u Vatikanu u okviru dodele novinarskih nagrada kojoj su prisustvovali italijanski novinari.

Pročitajte još:

„Dezinformacija je jedan od grehova novinarstva, a postoje četiri: dezinformacija – kada novinar ne informiše ili dezinformiše; kleveta koja se ponekad koristi; blaćenje, koje je različito od klevete, ali ipak uništava; i četvrti je – sklonost skandalu“, rekao je papa.

On je rekao da ga zabrinjavaju „manipulacije kojima se služe oni koji šire lažne vesti, nastojeći da tako utiču na javno mišljenje“.

Papa je pozvao na „povećanu odgovornosti“ u „dramatičnoj situaciji kroz koju prolazi Evropa, s obzirom na nastavak rata u Ukrajini”.

„Nadam se da će se omogućiti i dati prostor glasu mira i onima koji su angažovani na okončanju ovog sukoba, kao i mnogima drugima“, rekao je papa Franja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare