Papa: Društvo se previše fokusira na individualna prava i kulturološke ratove

Svet 13. sep 202114:463 komentara
Papa Franja, Slovačka
Izvor: REUTERS/Remo Casilli

Papa Franjo upozorio je tokom posete Slovačkoj da se društvo previše fokusira na individualna prava i kulturološke ratove na štetu opšteg dobra.

Obraćajući se slovačkoj predsednici Zuzani Čaputovoj, drugim zvaničnicima i diplomatama u palati predsednika, papa je naglasio da je bratstvo neophodno za sve hitniji proces evropske integracije.

Papa je posebno pomenuo plan oporavka EU, rekavši da se ljudi „raduju s nadom u ekonomski napredak“ koji treba da podrži.

Često je pozivao i na evropska rešenja za migrantsku krizu i kritikovao vlade koje pokušavaju, poput Mađarske, da se uhvate u koštac sa tim unilateralnim ili izolacionističkim postupcima.

Slovačka je oko 65 odsto katolička zemlja.

Na sastanku sa biskupima, sveštenicima i časnim sestrama, papa je rekao da katolici takođe, ne smeju, biti okrenuti unutrašnjosti, samozatajni i odbrambeni, u očiglednom osvrtanju na konzervativne kritičare koji se opiru promenama.

„Crkva nije tvrđava, uporište, uzvišeni dvorac, koji gleda na svet ispod sebe“, rekao je papa.

Ovo je papi Franji prvo putovanje otkako je u julu bio na operaciji. Na pitanje novinara kako se oseća, našalio se rekavši da je još živ.

Komentari

Vaš komentar