Papa Franja evropskim liderima: U Evropi nije vanredno stanje zbog migranata, „otvorite luke“

Svet 23. sep 202313:51 21 komentara
Vatican Media/­Handout via REUTERS

Papa Franja izjavio je danas u Marseju da se Evropa ne suočava sa vanrednim stanjem zbog priliva migranata i pozvao francuskog predsednika Emanuela Makrona i druge evropske lidere da otvore luke za ljude koji beže od teškoća i siromaštva.

On je rekao da u Evropi zbog migracija nije vanredno stanje, već je to dugoročno pitanje i realnost sa kojom države moraju da se pozabave na human način.

„Dozvolimo sebi da budemo dirnuti pričama naše nesrećne braće i sestara koji imaju pravo i da emigriraju i da ne emigriraju. Pred strašnom pošasti eksploatacije ljudskih bića, rešenje nije u odbijanju, već u obezbeđivanju, u skladu sa mogućnostima, dovoljnog broja legalnih ulazaka“, poručio je Franja Makronu i drugim uesnicima sastanka mediteranskih biskupa u Marseju.

Italijanska desno orijentisana vlada ranije je pritisnuta navalom migranata iz Afrike zapretila restriktivnijim merama i blokadom pomorskih puteva u Sredozemlju.

Francuska vlada je pojačala patrole na južnoj granici kako bi sprečila prelazak migranata iz Italije. Makronova centristička vlada zauzela je tvrđi stav prema migraciji i bezbednosti pošto je naišla na kritike francuskih konzervativaca i krajnje desnice.

S obzirom na to da su izbori za Evropski parlament ;zakazani za iduću godinu, Makron se zalaže da EU ojača spoljašnje granice i da bude efikasnija u deportovanju pojedinaca kojima je zabranjen ulazak, piše AP.

Makron i Franja su se danas sastali i u četiri oka.

Vatikan je naglasio da Franja nije u zvaničnoj poseti Francuskoj, već u poseti Marseju, jer ne želi da ide u zvničke posete jakim katoličkim zemljama pre no što poseti manje zemlje i oblasti u kojima ljudi teže žive.

Uprkos tome što je pre nekog vremena na Lampeduzu uza samo jedan dan stiglo 7.000 migranata – više nego što to italijansko ;ostrvo ima stanvnika, Franja je rekao da su ocene o vanrednom stanju samo „uzbunjivačka propaganda“ i podstiču strah naroda.

„Oni koji rizikuju svoje živote na moru, ne vrše invaziju, oni traže dobrodošlicu, doživotno“, istakao je papa.