Papa Franja se sreo sa transrodnim osobama

Svet 11. avg 202213:51 1 komentar
Vatican Media/­Handout via REUTERS

Poglavar rimo-katoličke crkve Papa Franja sastao se sa četvrtom grupom transrodnih osoba koje su našle utočište u rimskoj crkvi, izvestio je vatikanski list. Susret je održan juče na marginama Franjine nedeljne opšte audijencije. List je citirao sestru Ženevjev Žaningros i sveštenika Andreu Konokiju koji su izjavili da je razgovor sa Papom gostima doneo nadu.

Zajednica Presvete Bezgrešne Device u naselju Torvajanica na periferiji Rima otvorila je svoja vrata za transrodne osobe tokom pandemije koronavirusa.

Franja se ranije sastao sa nekima od njih 27. aprila, 22. juna i 3. avgusta, navodi list.

„Niko ne sme da se suočava sa nepravdom ili da bude odbačen, svako ima dostojanstvo da bude dete Božije“, citira list sestre Džiningros.

Neki članovi LBGT zajednice pohvalili su Papu zbog njegovog rada u vezi sa njihovom zajednicom, iako se snažno suprostavio „teoriji roda“ i nije ;promenio crkveno učenje koje smatra da su homoseksualni činovi „suštinski poremećeni“.

Papa je prošle godine dozvolio objavljivanje vatikanskog dokumenta u kojem se tvrdi da Katolička crkva ne može blagosloviti istopolne zajednice jer „Bog ne može blagosloviti greh“.