Papa Franja u Kanadi zatražio oprost za zlo načinjeno domorodačkom stanovništvu

Svet 25. jul 202220:40 > 20:40 komentara
REUTERS/Amber Bracken

Papa Franja je zatražio "oprost za zlo načinjeno" domorodačkom stanovništvu u Kanadi, posebno u školskim internatima za decu domorodaca pod upravom crkve i izrazio žaljenje što su neki članovi crkve "sarađivali" sa političarima u "kulturnoj destrukciji".

Pročitajte još:

„Jako sam pogođen, molim oprost“, rekao je papa pred hiljadama domorodaca u Maksvacisu, u zapadnoj Kanadi.

On je rekao da se radi o „poražavajućoj grešci“, i priznao odgovornost ckve u tom sistemu u kome su deca trpela „fizičko, verbalno, psihološko i duhovno zlostavljanje“.

Papine reči prevedene na engleski prihvaćene su aplazuom posebno kada je tražio oprost. Papa je zatražio oprost tri puta, tokom vrlo očekivanog obraćanja, izgovorenog na španskom na mestu bivšeg internata Erminskin, u prisustvu brojnih u prisustvu brojnih preživelih i članova domorodačkih zajednica.

„Mesto gde se nalazimo sada u meni izaziva uzvik bola, prigušeni uzvik koji me pratio poslednjih meseci“, rekao je papa pozivajući se na „traume“ koje su proživele generacije domorodaca i na „još otvorene rane“.

Više od 150.000 domorodačke dece u Kanadi bilo je prinuđeno da pohađa hrišćanske škole, finansirane od države, od 19. veka do 1970. godine. Cilj je bio da se ta deca izoluju od uticaja njihovih porodica i kulture, odnosno njihova asimilacija.

Istražna komisija nazvala je nasilje nad decom „kulturnim genocidom“, tokom koga je umrlo najmanje 6.000 osoba izmedju kraja 19. veka i 1990-ih, i pogodilo je više generacija, a sećanja su oživela otkrićem hiljada anonimnih grobova 2021. godine.

„Politika asimilacija je na kraju sistematski marginalizovala autohtone narode.. Vaš jezik i vaša kultura su ocrnjeni i ukinuti“, rekao je papa Franja.

„Podsećanje na razorna iskustva koja su se odvijala u internatima nas pogadja, izaziva ogorčenje i bol, ali to je potrebno“, dodao je on.

Papa se već izvinio i tražio oproštaj u aprilu rekavši da je postiđen i ogorčen zbog svega što su doživela domorodačka deca od katoličkih prosvetnih radnika.

On je insistirao na tome da je potrebno sećati se. Papa je stigao juče u Kanadu u šestodnevnu posetu. On je rekao danas da izvinjenja nisu kraj, već samo „prva faza“ na putu „izlečenja“.