Papa Franja u septembru u Kazahstanu, moguć susret sa ruskim patrijarhom

Svet 01. avg 202215:373 komentara
Vatican Media/­Handout via REUTERS

Vatikan je potvrdio da će poglavar Rimokatoličke crkve Franja sledećeg meseca otputovati u Kazahstan, gde bi mogao da se sastane sa ruskim patrijarhom Kirilom.

Papa Franja (85) će od 13. do 15. septembra prisustvovati međuverskoj konferenciji u Nursultanu, glavnom gradu Kazahstana, saopštio je Vatikan.

Franja je otkazao planirani susret sa Kirilom u junu u Jerusalimu, zbog mogućih diplomatskih posledica, s obzirom da je poglavar Ruske pravoslavne crkve pravdao rusku invaziju na Ukrajinu, nazivajući je „metafizičkom“ bitkom sa Zapadom.

Kirili je i blagosiljao vojnike koji idu u rat protiv Ukrajine i tvrdio da su Rusi i Ukrajinci jedan narod.

Papa Franja je kritikovao rusku invaziju na Ukrajinu i Kirilovu podršku tom ratu, a u maju je rekao da ruski patrijarh ne bi trebalo da postane „dečak iz oltara“ predsednika Rusije Vladimira Putina. Moskovska patrijaršija je uzvratila da je „žalosno“ što je papa Franja „izabrao pogrešan ton“ da prenese sadržaj njihovog video poziva iz marta.

Franja i Kiril su se prvi put sastali u Havani 2016. godine, a od početka ruske invazije na Ukrajinu razgovarali su putem video veze najmanje jednom.

Komentari

Vaš komentar