Papa Franja: Homoseksualnost nije zločin

Svet 25. jan 202312:36
papa franja
Izvor: Tanjug/AP/Domenico Stinellis

"Biti homoseksualac nije zločin", rekao je papa Franja tokom intervjua za AP. Poglavar Rimokatoličke crkve je priznao da biskupi u nekim delovima sveta podržavaju zakone koji kriminalizuju homoseksualnost ili diskriminišu LGBTQ zajednicu, a i sam je to pitanje nazvao "grehom".

Međutim, pripisao je takve stavove kulturnom poreklu i rekao da biskupi treba da prođu kroz proces promene kako bi priznali dostojanstvo svima.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ti biskupi moraju da prođu kroz proces transformacije“, rekao je, dodavši da bi trebalo da imaju “nežnosti kakvu Bog ima prema svakome od nas”.

Otprilike 67 zemalja ili vlada širom sveta kriminalizuje dobrovoljne istospolne seksualne odnose, od kojih 11 ima mogućnost ili izriče smrtnu kaznu, prema organizaciji The Human Dignity Trust, koja radi na ukidanju takvih zakona.

Stručnjaci kažu da čak i tamo gde se zakoni ne sprovode, oni doprinose uznemiravanju, stigmatizaciji i nasilju nad LGBTQ osobama.

U SAD više od desetak saveznih država još ima zakone protiv sodomije u knjigama, uprkos presudi Vrhovnog suda iz 2003. godine kojom su proglašeni neustavnim. Zagovornici prava homoseksualaca kažu da se zastareli zakoni koriste za uznemiravanje homoseksualaca i ukazuju na nove zakone, poput zakona “Nemoj reći gej” na Floridi, koji zabranjuje edukaciju o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu od vrtića do trećeg razreda, kao dokaz kontinuiranih napora za marginaliziranje LGBTQ osoba.

Ujedinjene nacije su u nekoliko navrata pozvale na ukidanje zakona koji direktno kriminalizuju homoseksualnost, tvrdeći da oni krše prava na privatnost i slobodu od diskriminacije te predstavljaju kršenje obaveza zemalja prema međunarodnom pravu da štite ljudska prava svih ljudi, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet.

Nazvavši takve zakone „nepravednima“, papa Franja je rekao da Katolička crkva može i treba da radi na tome da im stane u kraj. „To mora da učini“, rekao je papa Franja.

Komentari

Vaš komentar