Papa imenovao 21 novog kardinala, većina njih nije iz Evrope

Svet 29. maj 202218:05
Izvor: Vatican Media/­Handout via REUTERS

Poglavar rimokatoličke crkve papa Franja imenovao je 21 novog kardinala, većina njih nisu iz Evrope, koji su se istakli u katoličkoj hijerarhiji tokom većeg dela istorije crkve. Imenovani će primiti prestižnu crvenu kardinalsku kapu od pape Franje na konzistorijskoj ceremoniji u Vatikanu 27. avgusta, a njih 16 je mlađe od 80 godina.

Mlađi kardinali će imati pravo da glasaju za izbor naslednika pape ukoliko bude organizovana konklava, u kojoj se pontifeksi tajno biraju.

Papa Franja je pročitao imena svojih izabranika nakon što se tradicionalno obratio sa otvorenog prozora Apostolske palate javnosti na Trgu Svetog Petra.

Među onima koje je papa izabrao dobiju prestižni crveni šešir biće dva prelata iz Indije i po jedan iz Mongolije, Gane, Nigerije, Singapura, Istočnog Timora, Paragvaja i Brazila.

Odluka je u skladu sa odlučnošću pape Franje da crkvene vođe budu odraz globalnosti katoličke crkve.

Ovo je osma grupa kardinala koju je papa imenovao otkako je postao pontif 2013. godine.

On je imenovao većinu onih koji imaju pravo glasa na konklavi, što je povećalo verovatnoću da će za svog naslednika izabrati nekoga ko deli njegove prioritete, medju kojima je i fokos na one koji žive na marginama društva.

Ukupno 131 kardinal je sada dovoljno mlad da izabere papu, dok broj kardinala koji su prestari da bi glasali iznosi 96.

Pape su tradicionalno birali svoje najbliže savetnike i saradnike u Vatikanu iz redova kardinala, koji su nazvani „prinčevima crkve“.

Komentari

Vaš komentar