Papa: Nadam se da ću uskoro posetiti Moskvu i Kijev

Svet 04. jul 202211:37 1 komentar
Reuters/Remo Casilli

Papa Franja je odbacio navode da planira da odstupi, kazavši da ovog meseca planira da poseti Kanadu, a nada se da će uskoro nakon toga ići u Moskvu i Kijev.

Pročitajte još

U ekskluzivnom intervjuu za Rojters, papa je u svojoj vatikanskoj rezidenciji, komentarišući situaciju u Ukrajini, potvrdio da je bilo kontakta između vatikanskog državnog sekretara, kardinala Pjetra Parolina i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, oko moguće papine posete Moskvi.

Inicijalni znakovi nisu bili dobri. Nijedan papa nikada nije posetio Moskvu, a papa Franja konstantno osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu. Prošlog četvrtka je optužio Rusiju da vodi okrutnu i besmislenu agresiju.

Kad su u Vatikan pre nekoliko meseci stigli prvi upiti o tome, papa je rekao da je Moskva rekla da sada nije pravi trenutak za posetu, ali je dao naznake da bi nešto možda moglo da se promeni.

„Volio bih da idem u Ukrajinu, a hteo sam prvo da idem u Moskvu. Razmenili smo poruke o tome, jer sam mislio da ako mi ruski predsednik da mali prozor da služim miru… A sada je moguće da, nakon što se vratim iz Kanade, uspem da odem u Ukrajinu. Prva stvar je da odem u Rusiju i pokušam da pomognem na bilo koji način, ali volio bih da odem u oba glavna grada“, zaključio je papa.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini.