Papa: Nema dovoljno dokaza za otvaranje istrage protiv kanadskog kardinala

Svet 18. avg 202219:42 1 komentar
REUTERS/Remo Casilli

Papa Franja zaključio je da ne postoji dovoljno dokaza za otvaranje istrage o kanadskom kardinalu Marka Ueje zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, objavio je Vatikan.

On je ove nedelje spomenut tužbi protiv biskupije Kvebeka koja tereti za seksualno zlostavljanje 88 pripadnika biskupije od 1940. godine. Većina ih je pokojna.

Anonimna tužiteljka optužuje ga da ju je neprimereno dirao i obraćao joj se tako da joj je bilo neugodno od 2008. i 2010. kada je bio nadbiskup Kvebeka, a ona je bila stažistkinja. Tada je imala dvadesetak godina.

Povezane vesti:

Vatikan je o slučaju upoznat 2021. i papa je imenovao istražitelja da ga prouči. Istražitelj je savetovao da Crkva ne otvara istragu, objavio je Vatikan.

„Nakon daljnjih relevantnih konsultacija, papa Franja rekao je da ne postoji dovoljno elemenata za otvaranje kanonske istrage protiv kardinala zbog seksualnog napada“, navodi se u saopštenju portparoloa Vatikana Matea Brunija.

Optuženi nije komentarisao optužbe.

On je čelnik Dikasterija za biskupe koji savetuje papu o imenovanju biskupa i smatra se jednim od mogućih kandidata za papinog naslednika.

Prošli mesec pratio je papu Franju tokom posete Kanadi.