Papa osudio lažne vesti o koroni: Apel da se pomogne ljudima koji u njih veruju

Svet 28. jan 202216:30 5 komentara
REUTERS/Remo Casilli

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja osudio je objavljivanje lažnih vesti o koronavirusu i vakcinama i apelovao da se ljudima koji veruju u takve laži pomogne da shvate istinite naučne činjenice.

Papa Franja se sastao sa katoličkim novinarima koji su formirali mrežu za proveru činjenica u pokušaju borbe protiv dezinformacija o pandemiji.

On je u više navrata pozivao na odgovorno novinarstvo koje traga za istinom i poštuje pojedince, a tu poruku je ponovio i na sastanku sa novinarima koji rade na proveri činjenica.

„Teško je ne primetiti da se ovih dana uz pandemiju širi i ‘infodemija’, iskrivljavanje realnosti zasnovano na strahu, što u našem globalnom društvu vodi do eksplozije komentara o obmanjujućim ako ne i izmišljenim vestima“, rekao je Franja.

Papa je kazao da je pristup tačnim informacijama, zasnovanim na naučnim podacima, ljudsko pravo koje mora biti posebno garantovano onima koji su manje sposobni da prave razliku izmedju istine i gomile dezinformacija koje su na internetu predstavljene kao činjenice.

On je pozvao na milosrdan, misionarski pristup prema onima koji postaju žrtve lažnih vesti, i apelovao da im se pomogne da shvate istinu.

Neki katolici, uključujući pojedine konzervativne američke biskupe i kardinale, tvrde da su nemoralne vakcine zasnovane na istraživanju u kojem su korišćene ćelije dobijene iz abortiranih fetusa, i odbijaju da se vakcinišu.

Sa druge strane, Vatikan je zauzeo stav da je „moralno prihvatljivo“ vakcinisati se protiv korona virusa, i onim vakcinama koje su zasnovane na tom istraživanju.

I papa Franja i njegov naslednik Benedikt Šesnaesti u potpunosti su imunizovani Fajzer/Biontek vakcinama.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari (5)

Vidi sve komentare