Papa prihvatio ostavku poljskog sveštenika koji je ignorisao zlostavljanja dece

Svet 24. feb 202423:29 5 komentara
Vatican Media/Simone Risoluti/­Handout via REUTERS

Predstavnici pape Franje u Poljskoj rekli su u subotu da je prihvatio ostavku nadbiskupa koji je u dokumentarnom filmu optužen da je zažmurio na zlostavljanje dece.

U dokumentarnom filmu informativnog kanala TVN24 iz 2021. godine navodi se da je sveštenik Andržej Dimer, koji je umro te godine, zlostavljao decu i da je nadbiskup biskupije Andržej Dziega, to znao od 1995. godine, ali da nije ništa preduzeo.

„Sveti Otac Franja prihvatio je ostavku nadbiskupa Dziege na mestu nadbiskupa Ščećin-Kamiena“, objavila je na svojoj web stranici poljska apostolska nuncijatura.

U saopštenju na web stranici nadbiskupije takođe se navodi da Dziega odlazi u penziju.

POVEZANE VESTI

Nijedno saopštenje nije se odnosilo na optužbe protiv Dziege, koji je služio na mestu nadbiskupa metropolita od 2009. godine.

Nadbiskupija nije odmah odgovorila na zahtev za komentarom, kao ni Dziega.

TVN24 javio je u subotu da je nakon dokumentarnog filma Dziega smenio Dimera s njegove direktorske pozicije medicinskog instituta u Ščećinu na severozapadu Poljske.

Poljski mediji javili su da je 2008. godine Dimer osuđen na crkvenom sudu za seksualno zlostavljanje maloletnika. Dimer se žalio, ali nije došlo do razrešenja žalbe pre njegove smrti.

Poljska je kao jedna od najpobožnijih katoličkih zemalja u Evropi svedočila nizu skandala vezano za seksualno zlostavljanje dece, a Crkva je rekla pre dve godine da je između 1. juna 2018. i 31. decembra 2020. godine primila 368 prijava koje se tiču zlostavljanja maloletnika.

Prema podacima iz 2021. godine, 71 posto poljske populacije izjašnjavaju se kao katolici.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare