Papa: Rane od pandemije i klimatskih promena poput onih iz svetskog rata

Svet 02. nov 202120:58
Izvor: Daniel Leal-Olivas/Pool via REUTERS

Papa Franja rekao je da se rane koje su nanele pandemija kovid-19 i klimatske promene mogu uporediti sa onima zadobijenim u globalnom sukobu i da im se treba suprostaviti na isti način.

Povezane vesti

U papinoj poruci, koju je učesnicima Konferencije UN o klimatskim promenama u Glazgovu pročitao državni sekretar Vatikana kardinal Pjetro Parolin, navodi se da bogatije zemlje imaju „ekološki dug“ prema siromašnijim zemljama zbog neravnopravne upotrebe prirodnih resursa.

Papa je pozvao na sprovođenje akcije kao što je to bilo nakon Drugog svjetskog rata, kada su zemlje iskazale solidarnost i saradnju za dobrobit svih, posebno najslabijih.

Prema navodima pape, bogatije zemlje treba da preuzmu vođstvo u „dekarbonizaciji ekonomskog sistema i ljudskih života“, te da pruže više podrške ugroženijim državama od posledica klimatskih promena.

Papa je u više navrata izrazio nadu da će prisustvovati Konferenciji u Glazgovu, ali je Vatikan 8. oktobra objavio da će Parolin predvoditi delegaciju. Nije objavljeno objašnjenje te odluke.

Komentari

Vaš komentar