Papino „pokajničko hodočašće“ u Kanadu

Svet 24. jul 202211:56 > 12:446 komentara
Vatican Media/­Handout via REUTERS

Papa Franja doputovaće u Kanadu u posetu koju je nazvao "pokajničkim hodočašćem" jer namerava da se izvini loklanom stanovništvu zbog zlostavljanja dece u bivšim internatima koje je vodila Katolička crkva.

Očekuje se da papa sleteti u Edmonton, u zapadnoj pokrajini Alberti oko 19:20 sati po srednjoevropskom vremenu, a tokom boravka u Kanadi posetiće i Kvebek i Ikvalir, glavni grad teritorija Nunavut, javlja Rojters.

Britanska agencija podseća da je između 1881. i 1996. godine više od 150.000 dece starosedelaca odvojeno je od svojih porodica i dovedeno u škole.

Mnoga deca su izgladnjivana, premlaćena i seksualno zlostavljana u sistemu koji je Kanadska komisija za istinu i pomirenje nazvala „kulturnim genocidom“.

Vašington post objavio je danas da papa počinje „napornu posetu Kanadi kako bi se izvinio domorodačkim narodima“ zbog zlostavljanja dece koja su bila žrtve misionara u katoličkim internatima.

„To je ključni korak u naporima Katoličke crkve da se pomiri sa zajednicama domorodaca i pomogne im da se izleče od trauma koje nose generacije“, navodi Vašington post.

Komentari

Vaš komentar