Parlamentarni izbori u Bugarskoj, peti u dve godine

Svet 02. apr 202309:45
Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Parlamentarni izbori u Bugarskoj, peti u dve godine, trebalo bi da okončaju političku nestabilnost i pomognu u prevazilaženju ekonomskih problema.

Biračka mesta otvorena su u 7.00 časova po lokalnom vremenu.

Prva predviđanja rezultata biće po zatvaranju birališta u 20.00, dok se preliminarni rezultati očekuju sutra ujutru.

Očekuje se da će odziv biti nizak zbog apatije birača i razočaranja u političare.

U danima pred izbore, bombaške pretnje bile su upućene na adrese škola u kojima će danas građani glasati.

Stručnjaci za sajber bezbednost pripisali su pretnje hakerskim grupama koje su učestvovale u hibridnim napadima najverovatnije povezanim sa Rusijom. Cilj je bilo sejanje straha i manji odziv birača za izbore.

Kako navodi AP, mnogi Bugari tradicionalno neguju proruska osećanja, što je plodno tle za agresivnu propagandu Kremlja u najsiromašnijoj zemlji članici Evropske unije.

Prema anketama, do sedam grupa moglo bi da pređe cenzus od četiri odsto da uđe u parlament gde će populističke i proruske stranke verovatno povećati svoju zastupljenost i promovisati radikalnu i anti-EU politiku.

Partija desnog centra trostrukog premijera Bojka Borisova Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) ima oko 26 odsto podrške, koliko i njen glavni rival, liberalna stranka Kirila Petkova Nastavljamo promene koja je nedavno formirala koaliciju sa desničarskom Demokratskom strankom Bugarska.

Stranka Kirila Petkova, koja optužuje Borisova za korumpiranu politiku, odbaciće svaki koalicioni dogovor sa strankom GERB ako Borisov ostane na čelu i predlaže manjinsku vladu uz podršku GERB-a, koji odbacuje tu ideju.

Ipak, obe stranke pokušavaju da ublaže agresivnu retoriku i pronađu alternativu politici uzastopnih prelaznih vlada Rumena Radeva u poslednjih nekoliko godina, koje su zemlju okrenule ka istoku, navodi AP.

Komentari (0)

Vidi sve komentare