Parlamentarni izbori u Japanu, očekuje se rast podrške partiji Šinza Abea

Svet 10. jul 202211:03
Reuters/Issei Kato

Birači u Japanu u nedelju su počeli da izlaze na birališta zbog parlamentarnih izbora, na kojima bi moglo doći do povećanja podrške za vladajuću Liberalnu demokratsku stranku (LDP), nakon atentata na bivšeg premijera Šinza Abea, uticajnog i dominantnog političara.

Abe, savremeni vođa Japana s najdužim stažom, ubijen je u petak dok je držao govor u sklopu predizborne kampanje lokalnog kandidata u zapadnom gradu Nari, što je politički establišment osudio kao napad na samu demokratiju.

Pročitajte još

Izlaznost je u prvim satima iznosila 10,44 posto, reklo je ministarstvo unutrašnjih poslova, što je više nego 9,7 posto, zabeleženih na dan kada su održani poslednji izbori za gornji dom parlamenta 2019. Mediji su objavili da je 15,3 posto glasača svoje glasačke listiće poslalo unapred.

Birališta se zatvaraju u 8 sati uveče po lokalnom vremenu, kada se očekuju i rezultati izlaznih anketa.

„Upravo smo izgubili gospodina Abea. Voleo bih da LDP osvoji dovoljno glasova da može da nastavi da stabilno vlada zemljom“, rekao je Sakae Fudžiširo (67), penzioner, koji je svoj glas dao vladajućoj stranci u istočnom delu Tokija.

Izbori za gornji dom parlamenta, koji ima manja ovlašćenja, inače se smatraju svojevrsnim referendumom za trenutnu vladu, a ispitivanja javnog mnjenja pre atentata su već pokazivala snažnu podršku za vladajući blok, koji predvodi premijer Fumio Kišida, Abeov štićenik.

Dok nacija tuguje, LDP i njegov manji koalicioni partner Komeito bi mogli da imaju koristi od potencijalnog talasa glasova saosećanja, kažu politički analitičari.

„Vladajuća LDP-Komeito koalicija je već bila na putu prema čvrstoj pobedi. Talas glasova saosećanja bi mogao da poveća razliku kojom će pobediti“, rekao je Džejms Brejdi iz konsultantske firme Teneo.

Kampanja je zaustavljena u petak, nakon Abeovog ubistva, ali političari su nastavili sa predizbornim aktivnostima u subotu.

Povećano je prisustvo policije kada se Kišida pojavio na predizbornom skupu u gradu jugoistočno od Tokija, a postavljen je i detektor metala, što je retko viđena bezbednosna mera u Japanu.

Policija u gradu Nari je u nedelju rekla da je zaplenila motor i vozilo koje pripada čoveku uhapšenom zbog atentata, Tecuji Jamagamiju.

U vozilu su pronađene tacne umotane u aluminijumsku foliju, za koje je osumnjičeni rekao da je koristio za sušenje baruta, kao i rupičaste daske, za koje je rekao da je koristio za vežbanje gađanja oružjem domaće izrade.

Jamagami (41) je rekao da je napad planirao mesecima i optužio je bivšeg premijera za povezanost sa religijskim kultom, koji osumnjičeni smatra odgovornim za finansijsku propast svoje majke, prema izveštajima lokalnih medija.

Komentari

Vaš komentar