Parovi istog pola u Izraelu moći će da imaju decu uz pomoć surogat majki

Svet 04. jan 202212:19 6 komentara
Izrael, LGBT
REUTERS/Corinna Kern/File Photo

Ministar zdravlja Izraela Nican Horovic rekao je da će parovi istog pola moći da imaju decu uz pomoć surogat majki u zemlji i da će taj propis važiti od naredne nedelje posle odluke Vrhovnog suda donete prošle godine.

Sud je u julu poništio deo zakona o surogat majčinstvu koji je sprečavao parove istog pola da imaju decu uz pomoć surogat majki u Izraelu.

Tom potezu je prethodila odluka suda iz 2020. da zakon je koji je omogućio pristup samohranim majkama, ali je isključio parove istog pola „nepropocionalno povredio pravo na jednakost i pravo na roditeljstvo i bio je nezakonit“.

Vladi tadašnjeg premijera Benjamina Netanjahua dat je rok od godinu da predloži novi zakon, ali parlament nije ispunio rok.

Sud je rekao prošle godine da će biti potrebno šest meseci da zakon stupi na snagu, odnosno da će se to desiti 11. januara, kako bi se omogućilo donošenje profesionalnih smernica.

Ministar Horovic je ocenio da je potpuna jednakost jednostavan zahtev i cilj LGBT zajednice kojoj on pripada, te da se to odnosi na jednakost pred zakonom i jednakost u odnosu na roditeljstvo.

Na osnovu ranijih propisa izraelski parovi istog pola koji su želeli da postanu roditelji, nisu mogli to da učine uz pomoć surogat majki u Izraelu, već su morali da se izlažu troškovima i pronalaze ih u inostranstvu.

Država je tvrdila da je takav zakon ima za cilj da štiti surogat majke, ali je sud presudio da je moguće postići ravnotežu da ne bude diskriminacije.

Za razliku od većeg dela konzervativnog Bliskog istoka Izrael je tolerantniji prema LGBTQ populaciji.

Homoseksualci otvoreno služe u izraelskoj vojsci i članovi su parlamenta, a mnogi popularni umetnici i zabavljači ne kriju da su gej.

Ipak prepreke, uključujući odsustvo gradjanskog braka koji bi dozvolio brakove istog pola, ostale su na snazi.

Komentari (6)

Vidi sve komentare