Patrušev: NATO od Ukrajine napravio vojni kamp s ciljem da rasparča Rusiju

Svet 27. mar 202312:12 komentara
ukrajina rat
REUTERS/Violeta Santos Moura

NATO je od Ukrajine napravio jedan veliki vojni kamp, ne krijući svoj glavni cilj – da poraze Rusiju na bojnom polju i da je potom rasparčaju, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

„Zemlje NATO su, zapravo, strana u sukobu. One su od Ukrajine napravile jedan veliki vojni kamp. One ukrajinskim trupama šalju oružje i municiju, obezbeđuju im obaveštajne podatke, uključujući i podatke uz pomoć satelita i značajnog broja bespilotnih letelica“, rekao je Patrušev u intervjuu za današnju „Rusku gazetu“.

On je naveo i da instruktori i savetnici NATO obučavaju ukrajinske vojnike, dok se plaćenici bore u sastavu, kako je kazao, „neonacističkih bataljona“.

„Pokušavajući da što više produže ovu vojnu konfrontaciju, oni ne kriju svoj glavni cilj – poraz Rusije na bojnom polju i njeno dalje rasparčavanje“, rekao je Patrušev.

Komentarišući „Samit za demokratiju“, koji Bela kuća organizuje ove sedmice u Vašingtonu, Patrušev je rekao da će to biti samo još jedan skup u korist svetskog poretka, čiji centar uvek moraju biti SAD i da će njegova glavna tema biti Ukrajina, prenosi Sputnjik.

Prvi „Samit za demokratiju“ održan je u decembru 2021. Drugi samit se održava od 28. do 30.marta ove godine.