Pelosi: Kina ne može da spreči američke zvaničnike da posećuju Tajvan

Svet 05. avg 202208:0314 komentara
Tanjug/AP Photo/Shuji Kajiyama

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi rekla je da Kina neće izolovati Tajvan time što sprečava dolazak američkih zvaničnika tom autonomnom ostrvu.

Kinezi su pokušali da izoluju Tajvan, rekla je Pelosi, uključujući nedavno kada su ga sprečili da se pridruži Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Povezane vesti

„Oni mogu da spreče Tajvan da posećuje ili učestvuje na drugim mestima, ali ga neće izolovati time što će nas sprečiti da tamo putujemo“, rekla je Pelosi.

Ona je rekla da njen put na Tajvan nije bio namenjen da se promeni status kvo ostrva već da se zadrži mir u Tajvanskom moreuzu.

Ona je takođe pohvalila teško izborenu tajvansku demokratiju, uključujući napredak u diverzitetu i uspehe u tehnologiji i poslovanju, i kritikovala kinesko kršenje trgovinskih sporazuma, naoružavanje i probleme sa ljudskim pravima.

Pelosi, prvi predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa koji je posetio Tajvan u 25 godina, rekla je u sredu u Tajpeju da posvećenost SAD demokratiji na ostrvu i drugde ostaje „čvrst“.

Pelosi i još pet članova Kongresa stigli su kasno sinoć u Tokio u okviru azijske turneje tokom koje su još posetili Singapur, Maleziju, Tajvan i Južnu Koreju.

Kina, koja smatra Tajvan delom svoje teritorije i preti da će ga silom pripojiti ako bude potrebno, nazvala je posetu Nensi Pelosi provokacijom, a juče je počela vojna vežba, uključujući treniranje raketnih udara u šest zona oko Tajvana.

Pelosi je rekla da je Kina počela vežbe raketama, verovatno koristeći posetu američkih članova Kongresa Tajvanu kao izgovor.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da kineske vojne vežbe usmerene prema Tajvanu predstavljaju „ozbiljan problem“ i prete regionalnom miru i bezbednosti, pošto je pet balističkih raketa lansirano u okviru vežbi palo u japansku ekskluzivnu ekonomsku zonu.

On je u izjavama posle doručka sa Pelosi i njenom kongresnom delegacijom rekao da lansiranje raketa treba odmah da stane.

Komentari

Vaš komentar