Pelosi u Seulu izbegla komentar o poseti Tajvanu koja je izazvala bes Kine

Svet 04. avg 202213:386 komentara
Kim Min-Hee/Pool via REUTERS

Pošto je razbesnela Kinu zbog posete Tajvanu predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi je došla u Seul, u Južnu Koreju ali je izbegla direktne javne komentare o odnosima sa Pekingom i Tajpejom koji bi mogli dalje da povećaju regionalne tenzije.

Pelosi, prvi šef Predstavničkog doma SAD koji je posetio Tajvan u poslednjih 25. godina, rekla je juče u Tajpeju da posvećenost Amerike demokratiji na tom autonomnom ostrvu i drugde „ostaje čvrsta“.

Kao odgovor na njenu posetu Kina je danas počela vojne vežbe uključujući vežbe raketnih napada, u šest zona oko Tajvana. Veruje se da bi to mogle da budu najveće vojne vežbe tog tipa od sredine 1990-ih.

Povezane vesti

Posle posete Tajvanu Pelosi i njena kongresna delegacija oputovali su sinoć u Južnu Koreju, ključnog američkog saveznika gde je rasporedjeno oko 28.500 američkih vojnika. Pelosi je na azijskoj turneji tokom koje je pre Južne Koreje i Tajvana posetila Singapur i Maleziju.

Ona se sastala danas sa predsednikom južnokorejskog parlamenta Kim Džin Pjoom i drugim visokim članovima parlamenta. Ona je posle sastanka govorila o bilateralnom savezu izgrađenom u krvi tokom Korejskog rata 1950-1953, i parlamentarnim naporima za podsticanje veza ali nije direktno pomenula posetu Tajvanu, ni kineske proteste.

Ni Kim ni Pelosi nisu odgovarali na pitanja novinara.

Kim je rekao da on i Pelosi dele zabrinutost oko sve veće nuklearne pretnje Severne Koreje. Rekao je da su se složili da podrže nastojanje svojih vlada za denuklearizaciju i mir na Korejskom poluostrvu zasnovane na jakom odvraćanju Severne Koreje i diplomatiji.

Pelosi i njena delegacija su kasnije telefonom razgovarali sa južnokorejskim predsednikom Jun Suk Jeolom o savezu, spoljnoj politici i drugim temama. Jun je ove nedelje na odmoru ali kritičari ga optužuju da je namerno izbegao direktan susret sa Pelosi radi uviđavnosti prema vezama sa Kinom, najvećim trgovinskim partnerom Južne Koreje.

Tokom telefonskog razgovora ni Pelosi ni Jun nisu pokrenuli pitanje Tajvana.

Poslednjih godina Južna Koreja s teškoćama pokušava da uspostavi ravnotežu izmedju SAD i Kine čiji se rivalitet produbljava.

Kasnije danas Pelosi treba da poseti pograničnu oblast sa Severnom Korejom koja je pod kontrolom UN kmande i Severne Koreje predvođene SAD-om. Ona će biti najviši američki zvaničnik koji dolazi u tu zonu od posete bivšeg predsednika Donalda Trampa 2019, za stastanak sa severnokorejskim vođom Kim Džong Unom.

Komentari

Vaš komentar