Pelosi „uzburkala“ Južnokinesko more, Peking pokrenuo veliku vojnu vežbu

Svet 04. avg 202219:07 23 komentara

Kina je u četvrtak ispalila više projektila u vodama oko Tajvana, pokrenuvši vojne vežbe bez presedana, dan nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi ostrvu koje Peking smatra svojom suverenom teritorijom.

Samo nekoliko desetina kilometara dalje iz letovališta Ping-tan, najbližeg kopna Tajvanu, turisti su radoznalo posmatrali let raketa.

„Kina je ekonomski sve jača. Tajvan je deo naše zemlje, pa je oslobođenje Tajvana neizbežan istorijski ishod“, izjavio je jedna kineski turista.

POVEZANE VESTI:

Najveća kineska vojna vežba ikada počela je u podne paljbom sa bojevom municijom u vodama severno, južno i istočno od Tajvana, čime su tenzije u toj oblasti dovedene do najviše tačke u poslednjih četvrt veka.

„Prvo operacija pokriva širok spektar neviđen do sada, sa ciljem odvraćanja separatistističkih snaga. Drugo operacija se izvodi u neposrednoj blizini Tajvana“, objašnjava kineski vojni stručnjak Meng Ksiangking.

Kineska komanda za istočno krilo saopštila je da je završila više ispaljivanja konvencionalnih projektila u vodama kod istočne obale Tajvana, u okviru planiranih vežbi u šest različitih zona, za koje je Peking rekao da će trajati do podneva u nedelju.

Vežba je izazvala veliku pažnji i zabrinutost u SAD, ali bez daljeg dolivanja ulja na vatru.

„Protivimo se bilo kakvim jednostranim naporima da se promeni status kvo, posebno silom“, poručio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

„Ostajemo privrženi našoj politici jedne Kine vođenoj našim obavezama prema Zakonu o odnosima sa Tajvanom“, dodao je šef diplomatije SAD.

Pored vojne vežbe, Kina je i u velikoj medijskoj ofanzivi, koristeći svoj pristup zapadnim medijima.

Ni pojedini staovnici Tajvana ne gledaju blagonakloni na posetu visoke američke zvaničnice:

„Pelosi je došla na Tajvan pre svega zbog njihovih izbora krajem godine, a drugo, zbog želje da uđe u istoriju.“

„Najvažnije joj je da izazove sukob Tajvana i Kine. Ovo je naša stvar i ona nam nije potrebna.“

Oglasili su se i ambasadori u Pekingu, u strahu da bi još jedan svetski sukob, posle onog u Ukrajini, vodio u ekonomsku katastrofu.

Međunarodna zajednica ne želi da vidi kako Pelosi remeti svetski poredak“, poručio je ambasador DR Kongo u Kini, Fransoa Nkuna Balumuene.

Tajvanski zvaničnici osudili su vežbe, rekavši da krše pravila Ujedinjenih nacija, vrše invaziju na njegov teritorijalni prostor i predstavljaju direktan izazov slobodnoj vazdušnoj i pomorskoj plovidbi.

Komentari (23)

Vidi sve komentare