Pentagon: Ruske snage ušle u bazu s američkim vojnicima u Nigeru, ali to nije problem

Svet 03. maj 202416:11 47 komentara
ANDRE PAIN / AFP

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao da su ruski vojnici ušli u vazdušnu bazu u Nigeru, u zapadnoj Africi, gde se nalaze i američke trupe, posle zahteva novih vlasti Nigera da se američke snage povuku iz zemlje, prenosi danas agencija Frans pres.

Raspoređivanje Rusa u vazduhoplovnoj bazi koja se nalazi u glavnom gradu Nijameju stavlja ruske i američke trupe jedne blizu drugih u trenutku kada su Vašington i Moskva oštro suprotstavljene oko rata u Ukrajini.

Vojni oficiri koji vladaju tom zapadnoafričkom državom poručili su SAD-u da povuku skoro 1.000 vojnika iz Nigera, koji je do prošlogodišnjeg puča bio ključni partner u borbi Vašingtona protiv islamističkih ekstremista koji su ubili hiljade ljudi i raselili milione.

Upitan o tome na konferenciji za novinare juče na Havajima Lojd Ostin je rekao da raspoređivanje ruskiih snaga ne predstavlja „značajan problem“ kada je reč o zaštiti američkih snaga.

Ostin je rekao da je vazduhoplovna baza 101 gde se nalaze američke snage, baza nigerskih vazduhoplovnih snaga blizu međunarodnog aerodroma u glavnom gradu i da su Rusi u odvojenoj zgradi i nemaju pristup američkim snagama i njihovoj opremi.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov na pitanje o tome na konferenciji za novinare u Moskvi nije ni potvrdio ni demantovao rusko prisustvo u bazi, već je samo rekao da Moskva razvija odnose sa afričkim zemljama u svim oblastima uključujući i vojnoj.

Vojne vlasti u Nigeru koje su došle posle puča izvršenog 26. jula 2023. godine osudile su u martu sporazum o vojnoj saradnji na snazi sa SAD, ocenjujući da su ga SAD jednostrano nametnule i rekle da se američko prisustvo u zemlji od sada smatra „ilegalnim“.

Vašington je sredinom aprila prihvatio da povuče svojih više od 1.000 vojnika iz Nigera. Još su u toku razgovori između SAD i Nigera o uslovima povlačenja, rekao je prošle nedelje šef američke vojne komande za Afriku.

SAD imaju važnu bazu za bespilotne letelice kod Agadeza, u Nigeru, koja je sagrađena za oko 100 miliona dolara.

Posle puča u kome je svrgnut izabrani predsednik Mohamed Bazhum vojne vlastu su takođe brzo tražile odlazak vojnika bivše kolonijalne sile Francuske.

Niger se približio Rusiji, kao i susedni Mali i Burkina Faso, gde je takođe vojska na vlasti i koje su suočene sa ekstremističkim nasiljem grupa vezanih za Al Kaidu i Islamsku državu.

U aprilu su ruski instruktori stigli u Nijamej dok su vlasti zemlje primile prvu isporuku ruske vojne opereme.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare