Peru proglasio vanredno stanje zbog denga groznice

Svet 27. feb 202407:32 0 komentara
AP Photo/Martin Mejia/Tanjug

Peru je u ponedeljak proglasio vanredno zdravstveno stanje u većem delu zemlje jer su toplotni talas i obilne kiše doveli do naglog porasta slučajeva denga groznice.

Broj umrlih od virusa u toj južnoameričkoj državi porastao je na 32 ove godine, rekao je u ponedeljak ministar zdravstva Cezar Vaskez. Ukupan broj slučajeva popeo se na 31.300 u prvih osam nedelja godine, rekao je Vaskez.

Peruanska vlada odobrila je predlog za proglašenje vanrednog zdravstvenog stanja u ponedeljak, rekao je Vaskez novinarima, nekoliko sati nakon što je rekao da je izbijanje epidemije denge „neminovno“. „Postoji 20 regija, od 25, u kojima će biti proglašena hitna zdravstvena situacija zbog denga groznice“, dodao je.

Deklaracijom se povećavaju resursi za zdravstvene službe u pogođenim područjima.

Denga, koja se uglavnom prenosi ubodom zaraženih komaraca, uzrokuje simptome kao što su groznica, mučnina, povraćanje, umor i bolovi u telu. Većina dosad viđenih slučajeva u Peruu bila je na severu zemlje, gde su bolnice već pretrpane.

„Vreme je stvorilo savršeno tlo za razmnožavanje komaraca da se brže razmnožavaju i postanu češći prenosnik bolesti“, rekao je Vaskez.

Prošle je godine u Peruu od denga groznice umrlo 428 ljudi, a zaraženo je 269.216, prema zvaničnim podacima.

Od 2023. andska se nacija suočava s visokim temperaturama i obilnim kišama zbog vremenskog fenomena El Ninjo koji je zagrejao more uz obalu Perua.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!